Is uw hypotheek hoger dan de laatste WOZ-waardeDe WOZ-waarde is de waarde van uw huis. De gemeente bepaalt dit elk jaar op basis van de prijzen op 1 januari van het jaar ervoor. U krijgt van de gemeente een brief met de WOZ-waarde. van uw huis? Dan mag u dit verschil zonder kosten aflossen. Dit geldt voor alle hypotheken, behalve de Delta Woninghypotheek

Voordelen

Als u een deel van uw hypotheek eerder aflost, hebt u een aantal voordelen:
 • Uw hypotheekschuld wordt lager.
 • U betaalt minder rente over uw hypotheek.
 • Uw hypotheek kan in een lagere risicoklasseDe hoogte van de risicoklasse geeft aan hoe hoog uw hypotheek is in vergelijking met de marktwaarde van uw huis. komen te vallen. Wij passen de risicoklasse aan bij ingang van de nieuwe rentevasteperiode. Bij de Plus Hypotheek direct.
 • Het bedrag dat u iedere maand aflost (of spaart of belegt om uw hypotheek op de einddatum af te kunnen lossen) wordt lager.
 • Als u uw huis gaat verkopen, loopt u minder risico om een restschuld over te houden.

Vind een financieel adviseur

Bij u in de buurt

Vind een adviseur

Nadelen

 • Als u verhuist naar een duurder huis, hebt u geen hypotheekrenteaftrek meer over het bedrag dat u eerder hebt afgelost. Dit heet de bijleenregeling.
 • Hoort er bij het leningdeel waarop u aflost een verzekering of rekening? Dan kan aflossen op dit leningdeel grote gevolgen hebben voor uw belastingen. Is de eindwaarde van uw verzekering of rekening hoger dan uw hypotheek? Dan betaalt u vaak belasting over deze extra waarde. Dan moet de verzekering of rekening worden aangepast om dat te voorkomen.
 • Hebt u een bankspaarhypotheek? Dan kan eerder aflossen de regel van de Belastingdienst over de bandbreedte beïnvloeden. Deze regel houdt in dat uw hoogste inleg in een jaar maximaal 10 keer de laagste inleg in dat jaar is (1:10 regel). Bij Delta Lloyd mag het hoogste bedrag dat u in een jaar inlegt nooit meer zijn dan 5 keer het laagste bedrag dat u in een jaar inlegt (1:5 regel). Bij ons geldt de 1:5 regel omdat wij er ook rekening mee willen houden dat uw maandbedrag in de toekomst kan veranderen. Bijvoorbeeld na afloop van uw rentevaste periode. Is uw rentevaste periode gelijk aan de looptijd van uw bankspaarhypotheek? Dan hoeft u zich niet te houden aan de 1:5 regel en geldt de 1:10 regel van de Belastingdienst. 

Eerder aflossen kan ook op andere manieren gevolgen hebben voor uw belastingen. U leest hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Aflossen of sparen?

Wat is in uw situatie het beste: uw spaargeld op een spaarrekening laten staan? Of uw hypotheek (gedeeltelijk) aflossen?

Maak een berekening

Stappen aflossen tot WOZ-waarde

Hieronder leest u welke stappen u neemt als u wilt aflossen tot de WOZ-waarde.

Zo werkt het

Stap 1. Verzamel gegevens

Actie voor u

U verzamelt de volgende gegevens:
 • de hoogte van uw huidige hypotheekDeze staat in de jaaropgave die u van ons krijgt. Kijk hiervoor in Mijn Delta Lloyd. Hebt u nog iets veranderd aan uw hypotheek nadat u de jaaropgave hebt ontvangen? Vraag dan de hoogte van uw hypotheek bij ons na via 020 594 5050 of hsd@deltalloyd.nl.
 • uw laatste WOZ-verklaringU krijgt in het eerste kwartaal van ieder jaar van de gemeente een brief met de WOZ-waarde.

Stap 2. Bepaal het bedrag

Actie voor u

U bepaalt welk bedrag u eerder wilt aflossen op uw hypotheek.

Stap 3. Kies het leningdeel

Actie voor u

U bepaalt welk leningdeel u wilt gebruiken voor uw aflossing. In uw hypotheekofferte en jaaropgave staat uit welke leningdelen uw hypotheek bestaat. Vaak is een aflossingsvrij leningdeel of een aflosvorm zonder zekerheid het meest geschikt.

Let op: Hoort er bij het leningdeel waarop u aflost een verzekering of rekening? Dan is het niet altijd verstandig om dit leningdeel te gebruiken voor uw eerdere aflossing. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor uw belastingen. Daarom raden wij u aan om advies te vragen aan uw financieel adviseur. Houd er wel rekening mee dat u waarschijnlijk kosten betaalt voor dit advies.

Stap 4. Vul het aanvraagformulier in

Actie voor u

U vult het aanvraagformulier [PDF] [PDF] in, zet uw handtekening en stuur het formulier met uw laatste WOZ-verklaring per e-mail of post naar ons toe. Het adres staat in het formulier.

Stap 5. Wij laten weten hoeveel u zonder kosten mag aflossen

Actie voor Delta Lloyd

Zodra wij uw aanvraagformulier en WOZ-verklaring hebben ontvangen, laten wij u weten hoeveel u zonder kosten eerder mag aflossen. U hoort ook naar welk rekeningnummer u dit bedrag kunt overmaken.

Stap 6. U maakt het extra bedrag over

Actie voor u

U maakt uw aflossing over naar het rekeningnummer dat u van ons krijgt. Noem in de omschrijving het leningnummer en deelnummer van het leningdeel waar het om gaat.

Stap 7. Wij verwerken uw extra aflossing

Actie voor Delta Lloyd

Wij verwerken uw aflossing met terugwerkende kracht op de dag waarop wij het geld op onze bankrekening ontvangen. U krijgt in de eerste week van de volgende maand een bevestiging van ons.

Stap 8. Wij passen het maandbedrag aan

Actie voor Delta Lloyd

Uw nieuwe maandbedrag geldt vanaf de eerste dag van de maand na de maand waarin u een deel van de hypotheek eerder hebt afgelost en wij deze hebben verwerkt.

Bijvoorbeeld:

 • u lost op 10 maart een bedrag af;
 • wij halen eind april het nieuwe rentebedrag voor de maand april van uw rekening af;
 • de rente die u te veel betaalt in maart, trekken wij dan van uw hypotheek af. Hiervoor hoeft u geen kosten te betalen.
Naar boven