afb - 1120x305 - hypotheek voor starters

U wilt voor het eerst een huis kopen. U hebt uw droomhuis gevonden, maar hebt extra geld nodig voor de aankoop. Wat kunt u dan doen? Wij zetten uw financiële mogelijkheden op een rij.

Hoe kunt u uw eerste huis financieren?

De mogelijkheden op een rij:

Starterslening

Kunt u niet voldoende geld lenen om uw eerste huis te kopen? Dan is een starterslening misschien iets voor u. Met een starterslening leent u het verschil tussen de totale koopprijs van uw huis en uw maximale hypotheekbedrag. De eerste 3 jaar betaalt u alleen rente over het bedrag van de starterslening. De aflossing wordt in die periode betaald vanuit een extra lening: de combinatielening. Wilt u weten of uw gemeente startersleningen verstrekt? En of u in aanmerking komt? Op starterslening.nl vindt u alle informatie en kunt u direct een aanvraag indienen.

Kenmerken van de starterslening

 • U hebt een lening nodig met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 • De hypotheek loopt maximaal 30 jaar.
 • De gemeente verstrekt de starterslening en bepaalt de hoogte van de lening. Dit hangt onder andere af van de hoogte van uw inkomen en de koopprijs van uw huis. Niet alle gemeenten doen mee.
 • De rente voor de starterslening staat 15 jaar vast.
 • De rente voor de starterslening is aftrekbaar van de belasting in box 1.
 • De rente over de combinatielening is niet aftrekbaar van de belasting.

Kopen onder voorwaarden

Soms kunt u uw huis met korting kopen. Dit heet Kopen onder voorwaarden. Hierbij geeft een woningcorporatie of een vastgoedbelegger een korting op de marktwaarde van het huis. De voorwaarden verschillen per regeling. Uw financieel adviseur kan u hier meer over vertellen.

Een bedrag lenen van uw ouders

Uw ouders kunnen u geld lenen om een huis te kopen. U moet wel een marktconforme rente betalen over deze lening, anders ziet de Belastingdienst het als een schenking. Deze rente kunt u aftrekken van de belastingen bij uw belastingaangifte. Dit mag alleen als u kiest voor een annuïtaire of lineaire lening bij uw ouders.

Leent u een deel van het bedrag dat u nodig hebt van uw ouders? Dan betekent dit niet altijd dat u een duurder huis kunt kopen. De lening bij uw ouders telt namelijk mee bij de berekening van uw maximale hypotheek. Leent u het hele bedrag dat u nodig hebt bij uw ouders? Of schenken zij u een bedrag? Dan is het wel mogelijk om een duurder huis te kopen.

Een schenking doen

Uw ouders kunnen (jaarlijks) een schenking doen. Op belastingdienst.nl kunt u zien hoeveel uw ouders belastingvrij mogen schenken. Daarnaast mogen ouders hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar belastingvrij eenmalig een bedrag schenken om:

 • een eigen huis van te kopen;
 • een eigen huis binnen dat jaar of de 2 daaropvolgende kalenderjaren te verbouwen of verbeteren;
 • erfpacht, opstal of beklemming af te kopen, bijvoorbeeld om iets op eigen grond te bouwen of om de grond van een ander te gebruiken
 • een bestaande eigenwoningschuld af te lossen. Dit is het deel van uw hypotheek of lening waarover u de rente mag aftrekken in box 1 van de belasting.

Een combinatie van lenen en schenken

Uw ouders kunnen u helpen door een combinatie van lenen en schenken. U leent een bedrag van uw ouders en betaalt daar rente over. Achteraf schenken uw ouders het bedrag (gedeeltelijk) weer aan u terug. De rente die u over de lening betaalt, kunt u aftrekken bij uw belastingaangifte. Dit kan alleen als:

 • u de rente die u betaalt en de rente die uw ouders u schenken niet met elkaar verrekent.
 • u kiest voor een annuïtaire of lineaire lening.

Hebt u geld geleend om uw huis te kopen, verbeteren of onderhouden? Dan mag u de rente helemaal van de belasting aftrekken. En u hoeft geen belasting te betalen over de schenking als deze lager is dan het bedrag dat uw ouders jaarlijks belastingvrij mogen schenken.

Vind een financieel adviseur

Bij u in de buurt

Vind een adviseur

Gerelateerde situaties

Naar boven