Print pagina

Pensioen opbouwen

Mijn pensioen

Op deze pagina’s vindt u informatie over uw eigen pensioen. U vindt antwoorden op vragen als: hoeveel heb ik opgebouwd? Hoeveel krijg ik als ik met pensioen ga? Dit kunt u op uw pensioenoverzichten zien, maar u kunt ook kijken in onze pensioenplanner. Dit is een toegankelijk en handig hulpmiddel dat voor iedereen te begrijpen is.

Pensioenoverzicht

Elk jaar krijgt u rond oktober van Delta Lloyd een Uniform Pensioenoverzicht. Daarop ziet u hoeveel u hebt opgebouwd en wat u krijgt als u met pensioen gaat.

Mijn financiële planning maken

Alle pensioenfondsen en -verzekeraars gebruiken hetzelfde overzicht. Hierdoor kunt u de overzichten gemakkelijker vergelijken. Met dit overzicht krijgt u inzicht in uw pensioensituatie. Zo kunt u gemakkelijk een financiële planning maken. Als u uit dienst gaat, dan ontvangt u eens in de vijf jaar een overzicht.

Bekijk het filmpje waarin wij het Uniform Pensioenoverzicht stap voor stap uitgeleggen.
Hierdoor begrijpt u het overzicht nog beter.

Bekijk de veelgestelde vragen over het Uniform Pensioenoverzicht.

Hoeveel krijg ik?

Hoeveel krijg ik als ik straks met pensioen ga? Wat gebeurt er als ik eerder stop met werken? De antwoorden op deze en vele andere vragen vindt u in onze pensioenplanner.

Ga naar de pensioenplanner E-pensioen

In de pensioenplanner E-pensioen vindt u een totaaloverzicht van het pensioen dat u opbouwt (of hebt opgebouwd) bij Delta Lloyd. In de E-pensioenbrochure vindt u meer informatie over de pensioenplanner. U kunt hem hieronder downloaden.

Pensioen aanvullen

Uiteraard wilt u genieten van uw pensioen. Maar wat is een goed pensioen en wat is voor u voldoende?

Wanneer heb ik een goed pensioen?

In veertig jaar kunt u een ‘volledig pensioen’ opbouwen. Dit is 70 procent van uw laatstverdiende salaris. Dit bedrag is opgebouwd uit uw AOW en uit uw pensioen via de werkgever. Of dit voldoende is om van te leven, hangt af van uw uitgavenpatroon. Wat voor de ene persoon een goed pensioen is, is voor een ander onvoldoende. Kijk daarom goed naar uw persoonlijke situatie en naar uw wensen. Zo kunt u beoordelen of u straks een pensioentekort zult hebben. Als u dat weet, kunt u hierop actie ondernemen. Bijvoorbeeld door uw pensioen aan te vullen.

Wat kan ik doen?

U kunt uw pensioen op verschillende manieren aanvullen. Hieronder leest u welke mogelijkheden er zijn. Op die manier kunt u misschien eerder met pensioen of hebt u meer geld op het moment dat u met pensioen gaat. Laat u hierbij goed adviseren. Het is belangrijk dat u de keuzes maakt die goed aansluiten bij uw wensen.

Lijfrente

Een andere manier om geld opzij te zetten voor een aanvulling op uw pensioen, is een lijfrenteverzekering. Die sluit u af bij een verzekeraar. U betaalt per periode (bijvoorbeeld elke maand) een premie. Het geld dat u stort, is binnen bepaalde voorwaarden aftrekbaar van uw belastbare inkomen. Op het moment dat u met pensioen gaat, hebt u een kapitaal bij elkaar gespaard. Hiervan koopt u een uitkering – de ‘lijfrente’ – bij de verzekeraar. Deze uitkering wordt per periode uitgekeerd (bijvoorbeeld per maand). U kunt ervoor kiezen of u deze lijfrente tijdelijk of levenslang wilt laten uitkeren. Over de uitkering moet u wel belasting betalen.

Koopsompolis

U kunt ook in één keer een bedrag opzijzetten voor een aanvulling op uw pensioen. Dit noemen we een ‘koopsompolis’. Het is een vorm van een lijfrenteverzekering. U zet het bedrag voor een bepaalde tijd vast tegen een zo hoog mogelijk rendement. De premie kunt u (gedeeltelijk) fiscaal aftrekken. U kiest jaarlijks hoeveel geld u stort en waar u dat doet. Na de looptijd van de polis koopt u met het opgebouwde kapitaal een lijfrente. Deze lijfrente wordt per periode uitgekeerd (bijvoorbeeld per maand). Over de uitkering moet u wel belasting betalen.

Banksparen

Ten slotte kunt u sparen bij een bank voor een aanvulling op uw pensioen. Dit is een fiscaal gunstige manier. U spaart een vast bedrag dat op een geblokkeerde spaarrekening of een geblokkeerde beleggingsrekening wordt gestort. Vanaf uw pensioendatum krijgt u per periode (bijvoorbeeld per maand) een uitkering voor minimaal twintig jaar.

Over geldzaken en pensioen

Voor onafhankelijke informatie over geldzaken en pensioen: