Vergoeding fysiotherapie en oefentherapie vanaf 18 jaar

De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding. De oefentherapeut behandelt en voorkomt klachten die ontstaan door een verkeerde houding of verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld door een bepaalde afwijking of ziekte.

Wat krijgt u vergoed in 2015?

Via de basisverzekering krijgt u alleen een vergoeding vanaf de 21e behandeling als uw aandoening voorkomt op de lijst met aandoeningen [PDF] die door de overheid is vastgesteld. Deze vergoeding is per indicatie. De eerste twintig behandelingen kunt u eventueel via uw aanvullende verzekering vergoed krijgen. Komt uw aandoening niet voor op de lijst met aandoeningen van de overheid? Dan kunt u behandelingen vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering.

BasisverzekeringVergoeding
Delta Lloyd Zorgverzekering Natura- 100% bij een gecontracteerde zorgverlener.
- 75% van de nota tot maximaal 75% van het afgesproken tarief* bij een niet-gecontracteerde zorgverlener.
Delta Lloyd Zorgverzekering Restitutie- 100% van het afgesproken tarief* bij een gecontracteerde zorgverlener.
- 100% bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, onder de voorwaarde dat uw zorgverlener geen buitensporig hoge tarieven hanteert.

* Het afgesproken tarief is het gemiddelde tarief dat wij bij gecontracteerde zorgverleners betalen voor de zorg die u krijgt. Bekijk hier de verschillende tarievenlijsten.

Aanvullende verzekering
Start6 behandelingen; screening 100%
Extra9 behandelingen; screening 100%
Compleet27 behandelingen; screening 100%
Comfort36 behandelingen; screening 100%
Top100%
Zilver12 behandelingen

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2015 is het verplicht eigen risico € 375,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Hebt u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico?
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico?
In Mijn Delta Lloyd Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

U kiest zelf uw zorgverlener of leverancier. Vind een zorgverlener of leverancier bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: fysiotherapeut, manueel therapeut, oedeemtherapeut, huidtherapeut, oefentherapeut Cesar of Mensendieck.

Delta Lloyd maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kiest u voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Delta Lloyd de geleverde zorg voor 100%. Kiest u voor een partij waarmee Delta Lloyd geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde partij), dan heeft dit gevolgen voor wat u vergoed krijgt.

 • Delta Lloyd Zorgverzekering Natura: 75% van de nota tot maximaal 75% van het afgesproken tarief.
 • Delta Lloyd Zorgverzekering Restitutie: 100% onder de voorwaarde dat uw zorgverlener geen buitensporig hoge tarieven hanteert.

Wat u verder moet weten

 • Psychosomatische fysiotherapie en psychosomatische oefentherapie worden alleen vergoed uit de aanvullende verzekering.
 • U kunt in principe zonder verwijzing naar de fysiotherapeut of oefentherapeut. Hebt u toch een verwijzing nodig, dan zal de fysiotherapeut of oefentherapeut u hierop wijzen.
 • U hebt meestal ook geen akkoordverklaring van ons nodig. Gaat u naar een fysiotherapeut waar wij geen afspraken mee hebben gemaakt en krijgt u een vergoeding uit de basisverzekering? Dan hebt u wel een akkoordverklaring nodig. Wij hebben hiervoor de volgende gegevens nodig: de verwijzing met daarbij de startdatum van de therapie, de AGB code van de praktijk en de gewenste diagnosecode. Uw therapeut kan u deze gegevens geven. Hebt u alle gegevens? Dan stuurt u dit naar: 
  Delta Lloyd 
  Postbus 4016
  5004 JA Tilburg
 • U kunt voor de akkoordverklaring ook gebruikmaken van het aanvraagformulier fysiotherapie/oefentherapie [PDF] .