Vergoeding dieetpreparaten

Een dieetpreparaat is dieetvoeding die anders is gemaakt en een andere vorm heeft dan gewone voeding. U gebruikt een dieetpreparaat als u geen normale voeding kunt eten of als u niet genoeg voedsel binnenkrijgt.

Wat krijgt u vergoed in 2015?

Dieetpreparaten (polymere, oligomere, monomere en modulaire) worden vergoed uit de basisverzekering als u geen gebruik kunt maken van aangepaste voeding of andere bijzondere voeding, en als u:

 • lijdt aan een stofwisselingsstoornis,
 • lijdt aan een voedselallergie,
 • lijdt aan een resorptiestoornis,
 • lijdt aan een ziektegerelateerde ondervoeding of een risico daarop, of daarop bent aangewezen volgens de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard.
BasisverzekeringVergoeding
Delta Lloyd Zorgverzekering Natura- 100% bij een gecontracteerde leverancier.
- 75% van de nota tot maximaal 75% van het afgesproken tarief* bij een niet-gecontracteerde leverancier.
Delta Lloyd Zorgverzekering Restitutie- 100% van het afgesproken tarief* bij een gecontracteerde leverancier.
- 100% bij een niet-gecontracteerde leverancier, onder de voorwaarde dat uw leverancier geen buitensporig hoge tarieven hanteert.

* Het afgesproken tarief is het gemiddelde tarief dat wij bij gecontracteerde leveranciers betalen voor het hulpmiddel dat u krijgt of leent. Bekijk hier de verschillende tarievenlijsten.

Aanvullende verzekering
StartGeen vergoeding
ExtraGeen vergoeding
CompleetGeen vergoeding
ComfortGeen vergoeding
TopGeen vergoeding
ZilverGeen vergoeding

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2015 is het verplicht eigen risico € 375,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Hebt u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico?
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico?
In Mijn Delta Lloyd Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

U kiest zelf uw zorgverlener of leverancier. Vind een zorgverlener of leverancier bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: hulpmiddel, dieetpreparaten.

Delta Lloyd maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kiest u voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Delta Lloyd de geleverde zorg voor 100%. Kiest u voor een partij waarmee Delta Lloyd geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde partij), dan heeft dit gevolgen voor wat u vergoed krijgt.

 • Delta Lloyd Zorgverzekering Natura: 75% van de nota tot maximaal 75% van het afgesproken tarief.
 • Delta Lloyd Zorgverzekering Restitutie: 100% onder de voorwaarde dat uw leverancier geen buitensporig hoge tarieven hanteert.

Wat u verder moet weten

 • De dieetpreparaten moeten voorgeschreven zijn door een huisarts, arts verstandelijk gehandicapten, specialist ouderengeneeskunde, medisch specialist of een diëtist.
 • Uw zorgverlener moet voor de leverancier het ‘landelijke formulier verklaring dieetpreparaten’ invullen.
 • Als u naar een leverancier gaat waar Delta Lloyd afspraken mee heeft gemaakt, dan beoordeelt de leverancier of u de dieetpreparaten krijgt vergoed.
 • Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u altijd vooraf toestemming (een akkoordverklaring) vragen aan Delta Lloyd. U doet dit door de medische diagnose van uw zorgverlener samen met een offerte van de leverancier in te sturen naar:

  Delta Lloyd
  t.a.v. Medische Beoordelingen & Zorgservice
  Postbus 4016
  5000 JA Tilburg

Geeft u hierbij ook aan bij welke leverancier u de dieetpreparaten wilt bestellen? U ontvangt van ons binnen 5 tot 10 werkdagen een bericht terug.

Hebt u vooraf geen akkoordverklaring aangevraagd maar wel recht op vergoeding? Stuur dan de ingevulde ‘landelijke artsenverklaring dieetpreparaten’ mee met uw rekeningen. Wij beoordelen dan alsnog of de rekeningen vergoed kunnen worden.

Inkoopafspraken 2015

Vanaf 1 januari 2015 sluit Delta Lloyd een contract met twee zorgaanbieders voor dieetpreparaten (waaronder drinkvoeding): Medizorg B.V. en Sorgente B.V. Door met twee partijen een contract te sluiten, kunnen de kosten van dieetpreparaten aanzienlijk omlaag. De kwaliteit van dienstverlening en het assortiment blijven hetzelfde. U blijft bij deze zorgaanbieders de best mogelijke service ontvangen. Wat betekenen deze afspraken voor u?