Vergoeding coloscopie bevolkingsonderzoek darmkanker

U hebt meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en krijgt een uitnodiging voor een coloscopie (inwendig darmonderzoek).

Wat is het bevolkingsonderzoek darmkanker?

In januari 2014 is de overheid gestart met een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker onder mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. Een bevolkingsonderzoek is een screening van een grote groep mensen zonder lichamelijke klachten. Doel is om ziektes te voorkomen of vroegtijdig op te sporen.

De overheid betaalt het onderzoek. Deelname is vrijwillig.

Wat als er iets bij u wordt ontdekt?

Als de uitslag van de thuistest een verdenking op kanker laat zien, stuurt de screeningsorganisatie u een bericht en een uitnodiging voor een coloscopie. Lees meer op de website van RIVM.

Vervolgonderzoek via Delta Lloyd

Een groep klanten van Delta Lloyd krijgt in 2015 een oproep voor een thuistest. Blijkt uit de thuistest dat u een vervolgafspraak voor een coloscopie nodig heeft? Delta Lloyd heeft met bijna alle zorgaanbieders overeenkomsten gesloten voor vervolgonderzoeken. Dat betekent dat u snel terecht kan bij een gecontracteerde zorgverlener in de buurt en niet lang hoeft te wachten op een vervolgonderzoek.

Wat krijgt u vergoed in 2015?

De kosten van het bevolkingsonderzoek darmkanker worden vergoed. De ontlastingtest die u thuis ontvangt, kost u niets. Deze wordt door de overheid betaald.

Als vervolgonderzoek nodig is, krijgt u een vergoeding vanuit de basisverzekering:

BasisverzekeringVergoeding
Delta Lloyd Zorgverzekering Natura- 100% bij een gecontracteerde zorgverlener.
- 75% van de nota tot maximaal 75% van het afgesproken tarief* bij een niet-gecontracteerde zorgverlener.
Delta Lloyd Zorgverzekering Restitutie- 100% van het afgesproken tarief* bij een gecontracteerde zorgverlener.
- 100% bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, onder de voorwaarde dat uw zorgverlener geen buitensporig hoge tarieven hanteert.

* Het afgesproken tarief is het gemiddelde tarief dat wij bij gecontracteerde zorgverleners betalen voor de zorg die u krijgt. Bekijk hier de verschillende tarievenlijsten.

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2015 is het verplicht eigen risico € 375,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Hebt u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico?
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico?
In Mijn Delta Lloyd Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

Wilt u naar een ziekenhuis of Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) dat door ons is gecontracteerd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker? Zoek een ziekenhuis of ZBC bij u in de buurt.