Alle veranderingen op een rij

In 2018 verandert er het een en ander in de basisverzekering. Wij hebben de wijzigingen voor u op een rij gezet. De vergoedingen zijn nieuw in de basisverzekering, of er is een aanpassing gedaan in de bestaande vergoeding. Tip! Bekijkt u deze pagina op uw mobiele telefoon? Draai dan uw scherm voor een betere weergave van de tabel.

Oefentherapie bij artrose in heup- en kniegewrichten

In 2018 worden 12 sessies oefentherapie voor mensen met artrose in de heup- en kniegewrichten vergoed vanuit de basisverzekering.

Vergoeding Eigen risico basisverzekering
2017 Geen vergoeding n.v.t.
2018 12 sessies ja

Zittend ziekenvervoer

Oncologiepatienten die imuuntherapie ondergaan in het ziekenhuis krijgen per 1 januari 2018 een vergoeding voor zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling.  

Vergoeding Eigen risico basisverzekering
2017

Geen vergoeding

n.v.t.
2018 Vergoeding vanuit de basisverzekering ja

Verpleging en verzorging als gevolg van geneeskundige zorg voor kinderen tot 18 jaar

Verpleging en verzorging die samenhangt met geneeskundige zorg voor kinderen tot 18 jaar wordt voortaan vergoed uit de basisverzekering. In 2017 is deze vergoeding opgenomen in de Jeugdwet en wordt dit geregeld door de gemeente.

Vergoeding Eigen risico basisverzekering
2017  Vergoeding vanuit de jeugdwet 
n.v.t.
2018  Vergoeding vanuit de basisverzekering
n.v.t.

Kaakoverzichtsfoto’s voor kinderen tot 18 jaar

Een kaakoverzichtsfoto (X21) voor kinderen tot 18 jaar moet voortaan door de zorgverlener vooraf aangevraagd worden.

Vergoeding Eigen risico basisverzekering
2017 Volledige vergoeding geen toestemming vereist n.v.t.
2018 Volledige vergoeding na toestemming n.v.t.

Overkappingsprothese

Vanaf 2018 moet een overkappingsprothese worden aangevraagd door uw zorgverlener.

Vergoeding Eigen risico basisverzekering
2017 90% geen toestemming vereist ja
2018 90% uitsluitend na toestemming ja

Voorwaardelijke toelating nieuwe behandelingen en medicijnen

Het Ministerie van Volksgezondheid laat ieder jaar een aantal nieuwe, innovatieve medicijnen en behandelingen als proef en onder voorbehoud toe tot de basisverzekering. Op deze manier wordt het effect gemeten. Onderstaande behandelingen zijn voorwaardelijk toegelaten tot de dekking van basisverzekering:
  • Maagkankerpatiënten met uitzaaiingen op het buikvlies krijgen een nieuwe behandeling de komende vijf jaar vergoed. De combinatie van een operatie en het spoelen van de buik met verwarmde anti-kankermedicijnen wordt als proef in het basispakket opgenomen. De minister hoopt dat de komende vijf jaar uitwijzen of de behandeling inderdaad werkt en vergoeding de moeite waard is. Na afloop beslist het kabinet of de behandeling in het basispakket blijft.
  • Het medicijn ‘Orkambi’ wordt toch opgenomen in het basispakket. Vanaf 1 november 2017 is het beschikbaar voor mensen met taaislijmziekte (cystische fibrose). Of u in aanmerking komt voor dit medicijn, bespreekt u samen met uw specialist.


Het eigen risico is van toepassing.

Naar boven