Past uw aanvullende verzekering bij uw situatie?

Kies de juiste zorgverzekering

Verwacht u een kindje? Of heeft een van uw kinderen volgend jaar een beugel nodig? Dan is het goed om te kijken hoe u verzekerd bent (uw kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de meest uitgebreide aanvullende verzekering van u of uw partner). De kosten kunnen al snel oplopen. Wij helpen u graag om uw aanvullende verzekering te kiezen met de juiste vergoeding. Het is natuurlijk ook mogelijk dat uw huidige aanvullende verzekering nog steeds bij uw persoonlijke situatie past.

Bevalling en kraamzorg

Wilt u graag een kindje of bent u zwanger? Dan is het goed om te weten dat een groot aantal kosten rondom bevalling en kraamzorg worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar u kunt te maken krijgen met zorg die u zelf moet betalen zoals een zwangerschapscursus, eigen bijdrage voor verloskundige hulp, kraamzorg of lactatiekundige zorg. Een aanvullende verzekering kan uitkomst bieden voor de vergoeding van extra kosten rondom bevalling en kraamzorg.

Orthodontie

Hebt u kinderen tussen tien en dertien jaar oud? Dan is de kans groot dat zij een beugel moeten. Zo’n 45 procent van de kinderen in Nederland krijgt een beugel. De basisverzekering vergoedt deze kosten alléén bij een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis aan de tanden, kaak en mond. In de meeste gevallen moet u de kosten voor een beugel zelf betalen. Een orthodontie behandeling kost gemiddeld rond de € 2400,-. Een aanvullende verzekering biedt uitkomst (een aparte tandartsverzekering is niet nodig). Hoeveel u vergoed krijgt voor orthodontie verschilt.

Fysiotherapie en oefentherapie

Sportblessures komen veel voor bij voetbal, hardlopen en fitness. In dit geval geldt geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet de aandoening op de lijst van chronische indicaties staan (deze wordt door de overheid vastgesteld). Gemiddeld kost fysiotherapie € 28,- per behandeling. Een gemiddelde sportblessure met 7 behandelingen kost dus ongeveer € 200,-. De meeste aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding voor fysiotherapie en oefentherapie. Het aantal behandelingen verschilt per aanvullende verzekering. 

Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie, acupunctuur of shiatsu worden niet vergoed uit de basisverzekering. Zeven procent van de Nederlanders maakt gebruik van alternatieve geneeswijzen. Vrouwen twee keer zo veel dan mannen. Met name voor pijnklachten als hoofdpijn, migraine of rugpijn. U kunt zich aanvullend verzekeren voor de kosten van alternatieve geneeswijzen (de vergoeding verschilt per aanvullende verzekering). Uw behandelaar moet wel lid zijn van een door Delta Lloyd erkende beroepsvereniging en/of geregistreerd staan als alternatief arts.

Brillen en contactlenzen

Voor kinderen tot 18 jaar worden brillen niet zomaar vergoed door de basisverzekering (er moet sprake zijn van bijziendheid met een afwijking van minimaal 6 dioptrieën). Brillen en contactlenzen voor volwassenen vanaf 18 jaar worden door de basisverzekering alleen vergoed als sprake is van een medische indicatie. In andere gevallen betaalt u zelf de kosten die u maakt. Hebt u volgend jaar een bril nodig of draagt u contactlenzen? De meeste aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding. Hoeveel u vergoed krijgt verschilt per aanvullende verzekering. 

Spoedeisende zorg in het buitenland

Gaat u volgend jaar naar het buitenland op vakantie? Dan is het goed om vooraf uw verzekering te checken. Uw basisverzekering vergoedt niet alle kosten wanneer u spoedeisende hulp in het buitenland nodig hebt. Er geldt alleen vergoeding volgens het tarief dat in Nederland geldt. In Noord-Amerika zijn de kosten bijvoorbeeld twee keer zo hoog. Dan zou u de helft van de kosten zelf moeten betalen. Voor de meeste kosten bent u wel verzekerd met een aanvullende verzekering of reisverzekering.