Ga direct naar inhoud

Je zorgverzekering in het buitenland

Spoedzorg op reis app

Ook in het buitenland heb je altijd een dokter bij de hand met de Spoedzorg op reis app. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent en een allergische reactie krijgt. Of je valt van je mountainbike en belandt op de spoedeisende hulp. Download nog voor je op vakantie gaat de Spoedzorg op reis app en stel je vraag snel en makkelijk via de app.

De app is maandag tot en met vrijdag beschikbaar van 7.00 uur tot 23.00 uur. En in het weekend en op feestdagen van 9.00 uur tot 21.00 uur (Nederlandse tijd). Heb je buiten deze openingstijden hulp nodig? Ben je met spoed opgenomen in een ziekenhuis? Of heb je een vraag over medische repatriëring? Bel dan naar 020 594 80 70. Dit nummer is 24/7 bereikbaar.

Hoe werkt het?

  • Download de app en je krijgt meteen advies van een Nederlandse verpleegkundige of arts.
  • Is het nodig dat je naar een arts of ziekenhuis gaat? Dan word je geholpen bij het vinden van een arts of ziekenhuis in de buurt.
  • Heb je een European Health Insurance Card (EHIC) nodig? Via de app krijg je automatisch een tijdelijke EHIC.
  • Ben je bij een zorgverlener in het buitenland die de EHIC niet accepteert óf ben je buiten Europa op reis en moet je direct een bedrag boven de € 250,- te betalen? Dan kun je een verklaring krijgen waarmee je de kosten niet zelf hoeft voor te schieten.

Download de app

Alles over de Spoedzorg op reis app

Wonen, werken of studeren in het buitenland? Zo regel je dat!

Ga je voor langere tijd naar het buitenland? Of woon je in Nederland, maar werk je in het buitenland? Zorg dan dat je zorgverzekering goed geregeld is.

Ik ga in het buitenland
wonen

Verhuis je naar het buitenland? Bijvoorbeeld voor je werk? Dat heeft vaak gevolgen voor je Nederlandse zorgverzekering.

Dit moet je regelen

Ik woon in Nederland en ga werken in het buitenland

Woon je in Nederland en ga je werken in het buitenland? Of krijg je een pensioen of uitkering uit het buitenland?

Kijk wat er verandert

Ik ga studeren, stage lopen of reizen in het buitenland

Ga je tijdelijk naar het buitenland? Bijvoorbeeld om te studeren in Amerika of te backpacken in Azië?

Hier moet je aan denken

EHIC

In Europa heb je de EHIC nodig: de European Health Insurance Card.

Lees meer over de EHIC en hoe je deze gratis aanvraagt

Medicijnen in het buitenland

Heb je gezondheidsproblemen of gebruik je medicijnen? Dan is het aan te raden om een Europees Medisch Paspoort (EMP) mee te nemen als je naar het buitenland gaat. Je gezondheidssituatie is dan meteen duidelijk. In het Europees Medisch Paspoort staan gegevens over je medicijngebruik, ziekte of aandoening. Ook staan de contactgegevens vermeld van jouw behandelend arts en de contactpersonen die in geval van nood gebeld kunnen worden. Je kunt het Europees Medisch Paspoort kopen bij:

  • huisartsen;
  • apotheken;
  • medisch specialisten;
  • GGD's;
  • patiëntenverenigingen;
  • medische hulpdiensten;
  • sommige (reis)boekhandels.

Valt jouw medicijn onder de Opiumwet?

Het komt steeds vaker voor dat medicijnen in het buitenland onder de Opiumwet vallen. Bijvoorbeeld bij sommige slaap- en kalmeringsmiddelen of bij medicijnen tegen ADHD. Hiervoor heb je een officiële verklaring nodig van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben. Heb je geen officiële verklaring? Dan is het bezit van deze middelen strafbaar.

Officiële verklaring is onafhankelijk van bestemming

Er zijn twee verschillende verklaringen die afgegeven kunnen worden:

  • Een Schengenverklaring. Dit is een verklaring voor landen die binnen de Schengen vallen. Dit zijn België, Malta, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
  • Engelstalige medische verklaring. Dit is een verklaring voor landen buiten het Schengengebied. De procedure die gevolgd moet worden is afhankelijk van de reisbestemming.

De internationale Zorgpas (AOK)

Wil je voor geplande zorg naar een Duitse medisch specialist? En is dit in één van de drie Euregio’s Maas-Rijn, Maas-Rijn Noord of Rijn-Waal? Dat gaat heel makkelijk met de Internationale Zorgpas van Nationale-Nederlanden en de Duitse Krankenkasse 'Allgemeine Ortskrankenkasse Rheinland/Hamburg' (AOK). Je hebt een verwijzing van de (huis)arts nodig.

Hoe werkt de Internationale Zorgpas?
De Duitse zorgverlener controleert met de Internationale Zorgpas online of je verzekerd bent bij Nationale-Nederlanden. De zorgverlener weet dan dat hij de kosten direct met de AOK kan afrekenen. De AOK rekent jouw zorgkosten vervolgens af met Nationale-Nederlanden. Je hoeft de kosten van de behandeling niet zelf aan de zorgverlener te betalen. Zorg die wordt afgerekend met de Internationale Zorgpas verrekent Nationale-Nederlanden met het eigen risico.

Waar moet je op letten?
We hebben met de AOK afspraken gemaakt over de zorg die onder de Internationale Zorgpas valt. Dit zijn alle gangbare medisch specialistische behandelingen waarvoor je in Nederland verzekerd bent. Verwijst de Duitse medisch specialist je door naar een andere zorgverlener of schrijft deze iets voor? Dan kan het zijn dat zorg afgerekend wordt die niet onder de Internationale Zorgpas valt. Met de AOK hebben wij afgesproken dat wij op de afrekening niet zien over welke zorg het precies gaat. Omdat wij niet kunnen beoordelen of de zorg toch onder jouw verzekering valt, vragen wij de kosten bij je terug. Om dit te voorkomen, vraag je zelf direct bij de zorgverlener een uitgesplitste rekening en stuurt deze naar ons op. Misschien krijg je van ons een (gedeeltelijke) vergoeding.

In deze lijst staan voorbeelden van zorg die niet onder de Internationale Zorgpas vallen.

Hoe vraag je een Internationale Zorgpas aan?

  • Stuur een e-mail naar verdragen@nn-zorg.nl.
  • Telefonisch via telefoonnummer 046 459 51 36.