Intensieve kindzorg

Intensieve kindzorg is zorg voor kinderen tot 18 jaar met ernstige medische problemen en/of beperkingen. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat is intensieve kindzorg?

Dit is een combinatie van bijvoorbeeld verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding. De zorg kan thuis, in een kinderhospice of in een medisch kinderdagverblijf gegeven worden.

Hoe regelt u intensieve kindzorg?

  • Uw huisarts of wijkverpleegkundige kunnen u adviseren bij welke zorgverlener u het beste terecht kunt voor intensieve kindzorg. Komt uw kind uit een verblijf in het ziekenhuis? De transferverpleegkundige helpt u met het zoeken van een zorgverlener.
  • In een persoonlijk gesprek beoordeelt een verpleegkundige van de zorgorganisatie of uw kind in aanmerking komt voor verpleging en verzorging thuis. Zo ja, dan bekijkt u samen welke zorg nodig is en stelt de verpleegkundige direct een indicatie en een zorgplan op. U hebt geen indicatie nodig van het CIZ.
  • Bij het stellen van de indicatie wordt goed gekeken naar wat u zelf voor uw kind kan doen. Ook wordt gekeken waar u wel hulp bij nodig heeft. Medische zorg blijft u vanzelfsprekend krijgen van een verpleegkundige.
Goed om te weten:
  • Er geldt geen eigen risico of eigen bijdrage. 
  • Uw kind heeft geen indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).

Wilt u een pgb voor intensieve kindzorg?

Als u zelf de zorg voor uw kind wilt regelen, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een persoonsgebonden budget voor verpleging en verzorging (pgb-vv) aanvragen. Met dit budget kunt u zelf uw verpleging en verzorging inkopen. Dat kan bijvoorbeeld bij een thuiszorgorganisatie die intensieve kindzorg biedt, maar u mag ook zorg inkopen bij een familielid of kennis.
Lees meer over het aanvragen van een pgb voor verpleging en verzorging.

Vragen

Hebt u vragen? Bekijk de veelgestelde vragen.