Verzekeringen transport: veelgestelde vragen

Maakt het uit hoe snel ik autoschade meld?

Hoe sneller u dat doet, hoe sneller de schade is afgehandeld en u de auto weer kunt gebruiken. Veel verzekeraars eisen dat u hen binnen drie dagen na de aanrijding of het ongeval op de hoogte stelt. Dat kan heel eenvoudig met de app Mobielschademelden via uw smartphone. Uw verzekeraar moet daarvoor aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars. U kunt de app gebruiken voor alle voertuigen die bij het RDW zijn geregistreerd. De app is gratis te downloaden in de Appstore of Google Play Store.

Hebt u schade? Maak een foto van de situatie en stuur die naar uw verzekeraar als u de schade meldt.

Zijn passagiers in mijn bedrijfsauto meeverzekerd bij een ongeluk?

Is de bestuurder of degene die de schade veroorzaakte aansprakelijk? Dan zijn de passagiers meeverzekerd via de verplichte WA-verzekering. Wilt u de bestuurder ook verzekeren, dan adviseren we u om een schade-inzittendenverzekering af te sluiten.

Is de schade gedekt als twee vrachtwagens van mijn bedrijf elkaar beschadigen?

Hebt u alleen een aansprakelijkheidsverzekering (WA) afgesloten? Dan is de dekking niet vanzelfsprekend. De schade is misschien wel gedekt als u een cascodekking hebt. En ook als uw WA-verzekering voorziet in ‘schade veroorzaakt aan eigen motorrijtuigen’. Dit heet doorgaans ‘de sistercar-clausule’. Controleer in uw verzekeringsvoorwaarden of uw verzekering deze schade dekt, of vraag uw adviseur ernaar.

Mijn werknemers rijden tijdens het werk in hun eigen auto’s. Loop ik daardoor ook risico?

Ja, als uw werknemer geen WA verzekering heeft. Iedereen is verplicht een WA-verzekering te hebben voor zijn eigen voertuig. Heeft een werknemer die niet en ontstaat er onder werktijd schade? Dan bent u bijvoorbeeld aansprakelijk als uw werknemer tijdens de rit betrokken is bij een ongeval, eventueel met een tegenpartij. Hoewel de WA-verzekering verplicht is, is het toch verstandig om te controleren of uw werknemers deze verzekering hebben afgesloten.

Hebt u als bedrijf een collectieve verzekering voor uw voertuigen? Dan kunnen uw medewerkers meestal ook korting krijgen op de verzekering voor hun eigen auto.

Ik kan geen dag zonder mijn bedrijfsauto. Hoe voorkom ik dat hij gestolen wordt?

Zorg voor goede beveiliging. Bijvoorbeeld: een alarm (SCM klasse 1 of 3) en eventueel een stuurslot en startonderbreker. Via internet vindt u verschillende aanbieders van goede alarmsystemen. Een goedgekeurd alarmsysteem zorgt ervoor dat u minder snel risico loopt op (diefstal)schade. Daarnaast kan uw verzekeraar een premiekorting geven. Sommige verzekeraars eisen zelfs dat uw bedrijfsauto is uitgerust met een goedgekeurd alarmsysteem. Daarmee verkleint u de kans op diefstal. Het is bovendien verstandig om te parkeren binnen een afgesloten gebied.

Mijn personeel is vaak met geld onderweg. Kan ik dat risico ook verzekeren?

Allereerst: het is het best om zo min mogelijk contant geld te hebben. Een mobiel pinapparaat kan hiervoor uitkomst bieden. Maar het is niet altijd te vermijden dat een werknemer contant geld bij zich heeft. Als uw personeel geld vervoert, bijvoorbeeld naar een bank, een nevenvestiging of een woonhuis, is dat niet zonder gevaar. Hij kan het verliezen, iemand kan het stelen, of uw medewerker wordt het slachtoffer van een overval. U kunt verlies verzekeren met de winkelgeldverzekering.