Horizontale waterschade

Er stromen grote rivieren door Nederland en een groot deel van het land ligt onder zeeniveau. Bij stijgend water in de rivier of bij dijkdoorbraak kan dat tot waterschade leiden. Staat uw bedrijf in de stroombedding van een rivier? Of in een laag deel van het land? Dan bestaat de kans op waterschade. Die kans bestaat ook bij extreme neerslag, waarbij bijvoorbeeld winkels in winkelstraten wateroverlast ondervinden. Niet alle verzekeringen dekken waterschade. Vraag uw adviseur of uw verzekering deze schade wel dekt.

Welk risico loopt u?

Bij hevige wateroverlast kan het riool de hoeveelheid water niet meer aan. Het water kan dan via kieren in deuren en ramen naar binnen sijpelen. Dat gebeurt niet alleen bij een dijkdoorbraak, maar komt ook voor bij een hevige regenbui en door dooiwater na extreme sneeuwval. Wateroverlast kan leiden tot schade aan: 

  • plafonds en vloeren;
  • interieur en schilderijen;
  • meubels, kleding, raambedekking en dergelijke;
  • behang en andere wandbekleding.

Waterschade kan ook bedrijfsstilstand betekenen. U moet bijvoorbeeld de vloer drogen en daarna herstellen of zelfs vervangen. Of misschien het hele interieur of systeemwanden vernieuwen. Door vocht dat ergens indringt of achterblijft, kan er ook na een hele poos nog schade zijn.

Wat kunt u doen om schade aan het gebouw te beperken?

Wateroverlast is niet altijd te voorkomen. Maar er zijn wel een paar maatregelen die u kunt nemen om de schade te beperken. Een eenvoudige oplossing is een waterdetector. Als u die aansluit op de inbraakmeldinstallatie, ontvangt u een melding als er water binnendringt in uw gebouw. Hoe sneller u erbij bent, hoe meer u kunt doen om schade te voorkomen.

Is wateroverlast een regelmatig terugkerend probleem? Dan moet u preventieve maatregelen nemen. Denk aan waterkeringen bij de deuren. Die plaatst u zodra de overheid of een weerdienst een waarschuwing geeft. Misschien kunt u gemetselde of betonnen muren plaatsen met openingen  die u helemaal kunt afsluiten als dat nodig is.

Wat moet u doen bij waterschade aan het gebouw?

Is er schade ontstaan door wateroverlast? Zorg dan dat u het water zo snel mogelijk wegvoert. Huur een droger die het vocht uit de ruimten trekt. Haal plinten weg onder bijvoorbeeld uw keukenkastjes, zodat ze niet gaan uitzetten. Neem ook altijd contact op met uw verzekeringsadviseur.

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.