Hagel

Het weer in Nederland kan onstuimig zijn. Regen, onweersbuien, storm en hevige sneeuw- en hagelbuien zorgen elk jaar weer voor schade. Hagelbuien komen niet alleen in de winter voor, maar ook in andere jaargetijden. Zelfs in de zomer. In winterse hagelbuien zijn de ijsdeeltjes ongeveer 5 millimeter groot, maar in de zomer groeien ze tot wel 2 centimeter.

Niet alleen de omvang, maar ook de snelheid waarmee de hagelstenen vallen, is nogal verschillend. Die snelheid varieert van 50 tot wel 300 kilometer per uur. Het is daarom niet verwonderlijk dat hagel soms leidt tot schade aan gebouwen, auto’s en andere zaken die niet binnen staan.

Welk risico loopt u?

De gevolgen van een stevige hagelbui kunnen groot zijn. Natuurlijk kan er schade zijn aan de natuur en aan de landbouw. Daarnaast kan er schade ontstaan aan gebouwen, auto’s en andere bezittingen die buiten staan. En ook in het verkeer is er vaak schade. Dat heeft te maken met plotselinge gladheid, slecht zicht en daardoor meer ongevallen.

Schade aan gebouwen kent een paar oorzaken: 

  • Veel gebouwen hebben glazen gevels, lichtkoepels, golfplaten en zonnepanelen. Deze materialen zijn vaak slecht bestand tegen hagelinslag.
  • Dak- en gevelplaten van kunststof, maar ook andere (niet-metalen) materialen, worden in de loop der jaren brosser. Hierdoor neemt de kans op schade door hagel sterk toe.

De gevolgen zijn soms kostbaar. Hagel kan het gebouw binnendringen en waterschade veroorzaken. En bestaat het dak uit asbesthoudende golfplaten? Dan kan er asbest vrijkomen. Dat kan leiden tot bedrijfsstilstand en hoge saneringskosten.

Wat kunt u doen om schade aan het gebouw te beperken?

U kunt hagelbuien uiteraard niet voorkomen. Wel kunt u bij nieuwbouw en bij onderhoud rekening houden met de extreme hagelbuien. Wat kunt u doen?

  • Kies bij nieuwbouw voor materialen die een hogere weerstand tegen hagel hebben. Bijvoorbeeld gelaagd glas en kunststoffen met een beschermcoating.
  • Kunststof lichtkoepels verouderen. Vervang ze tijdig. Zo kunt u veel schade voorkomen.
  • Probeer asbesthoudende platen te vervangen als het u uitkomt. Wacht dus niet tot u dat moet doen omdat er schade aan is. Dat kan veel meer kosten, bijvoorbeeld door bedrijfsstilstand of door hoge saneringskosten.
  • Laat geen kostbare eigendommen onbeschermd buiten staan.

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.