Preventieve maatregelen

Iedereen kan ermee te maken krijgen: inbraak. En de schade van inbraak kan groot zijn. Wat kunt u het best doen om inbrekers te slim af te zijn? U moet het inbrekers zo lastig mogelijk maken. Het moet voor hen niet de moeite lonen om in te breken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ook na uitgebreide maatregelen zien dieven soms kans om iets te stelen. Vaak met de zogeheten snelkraak. Daarbij komt de inbreker binnen via raam, deur of wand, en steelt in zeer korte tijd voldoende waardevolle goederen om het voor hem lonend te maken. Dit gebeurt zelfs ondanks alarmsystemen en toeschouwers.

Welk risico loopt u?

Bij een snelkraak verliest u niet alleen waardevolle goederen, maar is er vaak ook sprake van schade aan het gebouw. Wat zijn de belangrijkste oorzaken waarmee u rekening moet houden?

 • De ‘schil van een gebouw’, dat wil zeggen: ramen, deuren en wanden, heeft vaak geen elektronische detectie. Daardoor is er geen alarm als iemand probeert in te breken. Een inbreker heeft dus de tijd om binnen te komen, want vaak gaat er pas een alarm als hij al binnen is. En is een inbreker eenmaal binnen, dan is daar vaak nauwelijks nog iets dat hem (tijdelijk) tegenhoudt om zijn slag te slaan.
 • De buitenkant van een gebouw is vaak moeilijk inbraakvertragend te maken. Denk aan de glazen gevels van veel bedrijfsgebouwen. Omdat er meestal geen sociale controle op bedrijventerreinen is, kan een inbreker bovendien in alle rust met zwaar gereedschap zijn gang gaan. Of er nu wel of geen toeschouwers zijn.
 • Inbrekers weten dat een alarm niet direct gevolgen heeft. Ze hebben daarom altijd wel een aantal minuten om aantrekkelijke goederen te verzamelen.
 • Inbrekers bereiden zich voor. Daardoor weten ze waar de waardevolste goederen liggen. En dat is in veel gevallen ook helemaal niet zo moeilijk: aantrekkelijke goederen liggen vaak gewoon voor het grijpen. Zie ook het onderwerp ‘Attractiviteit’.
 • Aantrekkelijke goederen zijn niet altijd groot en zwaar. Daardoor kunnen inbrekers er snel al met een relatief grote buit vandoor gaan.

Wat kunt u doen om schade door inbraak te beperken?

Inbraak is niet altijd te voorkomen. Wel kunt u maatregelen nemen om de schade te beperken. Wat kunt u doen?

 • Begin met een goede alarminstallatie. Die installatie moet ook bestand zijn tegen sabotage. En als het alarm afgaat, moet dat niet alleen de inbreker alarmeren met licht en geluid. Belangrijker is dat u de melding ontvangt en er meteen gevolg aan geeft.
 • Inventariseer welk goederen aantrekkelijk zijn voor dieven. Bedenk daarnaast ook wat op zich misschien niet heel waardevol is, maar wat wel voor veel overlast zorgt als u het kwijt bent. Bijvoorbeeld: (auto)sleutels, kentekenbewijzen en gevoelige of noodzakelijk informatie op een USB-stick. Bepaal daarna welke aanpak u kiest. Bijvoorbeeld: 
 • Berg de aantrekkelijke goederen op.
 • Kunt u de aantrekkelijke goederen niet opbergen? Veranker ze dan. Denk aan systemen voor computers, kleding in winkels, enzovoort.
 • Plaats een zogeheten mistgenerator. Dat is een apparaat dat een ruimte met witte mist vult als er iemand inbreekt. De inbreker raakt gedesoriënteerd en zal proberen snel naar buiten te gaan.
 • Maak gebruik van een inbraakwerende kluis of een aparte inbraakwerende ruimte. Zet in een bedrijfshal bijvoorbeeld een afgesloten stalen zeecontainer.
 • Plaats buiten werktijd zogeheten uitrijdbeveiligingen om de toegang tot deuren te beperken. Dat kan een stalen balk zijn, maar u kunt er ook voorwerpen voor zetten. Bijvoorbeeld: grote pallets, heftrucks, bedrijfswagens (maar laat dan niet de sleutels erin zitten).

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.