Cybercrime

Steeds vaker is in het nieuws te lezen dat een organisatie is platgelegd door een DDoS aanval, dat bedrijfsgevoelige informatie is gelekt of een organisatie gehackt. Deze organisaties zijn slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Onder cybercriminaliteit wordt fraude, diefstal, afpersing, identiteitsmisbruik en spionage via internet verstaan. Breder beschouwd wordt cybercriminaliteit gedefinieerd als criminaliteit met ICT als middel én doelwit. Zowel consumenten als bedrijven kunnen slachtoffer worden.

ICT Risico's

Een van de voornaamste redenen die cyberrisico's veroorzaken is het technisch falen van systemen. Dit kunnen eigen systemen zijn, maar ook externe systemen, servers, hardware en software. Directe bedreigingen zijn onder andere:
  • Botnet (netwerk van meerdere geïnfecteerd computers)
  • Defacing (het veranderen van content door cybercriminelen)
  • DoS en DDoS aanvallen (een poging om uw systemen onbruikbaar te maken door overbelasting)

Bekijk hier de ICT preventietips

Bescherming persoonsgegevens

Bescherming persoonsgegevens is in Nederland een zeer belangrijk thema. In de toekomst moeten organisaties in de zogenaamde vitale sectoren verplicht melding maken van digitale veiligheidsincidenten.
Bekijk hier de bescherming persoonsgegevens preventietips.

Beveiligingsbeleid voor cyberrisico's

Zorg voor een beveiligingsbeleid in het bedrijf, zodat u en uw medewerkers weten hoe te handelen bij calamiteiten. Ook voor het herstel van de systemen en software is dit belangrijk.
Bekijk de tips voor het beveiligingsbeleid.