ICT risico's

Een van de voornaamste redenen die cyberrisico's veroorzaken is het technisch falen van systemen. Dit kunnen eigen systemen zijn, maar ook externe systemen, servers, hardware en software.

Voldoende beveiliging voor toegang ICT-systemen

Zorg ervoor dat op zijn minst de bedrijfskritische systemen worden afgeschermd met wachtwoorden. Hiernaast doet u er verstandig aan de wachtwoorden met regelmaat veranderen. Hiermee worden de risico’s op inbraak verminderd.

Versleuteling van gevoelige data

Tegenwoordig worden steeds meer devices gebruikt binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan laptops en mobieltjes. Vaak staan hier dan ook bedrijfsgevoelige informatie op. Consistente versleuteling van de informatie is dan ook erg belangrijk. Mocht een van de devices dan gestolen worden of kwijtraken dan is de informatie beschermd.

Clouddiensten

Voor de opslag van bestanden worden steeds vaker clouddiensten gebruikt. Hierdoor zijn de bestanden namelijk overal bereikbaar vanaf meerdere devices. Het is belangrijk de provider van de clouddiensten te screenen en zorgen dat hun beveiligingsbeleid op orde is. Voor de providers van clouddiensten zijn meerdere certificaten, let dan ook op de aanwezigheid hiervan, bijvoorbeeld: PCI DSS, ISO 28001, IDO 9001 en/of ISAE 3402.

Toegangsprofielen

Maak meerdere toegangsprofielen voor toegang tot software/applicaties. Hierdoor kan niet iedereen bij bepaalde informatie komen en vermindert het risico op het lekken van informatie.

Regelmatig updaten van de antivirus software

Om de systemen en kritische applicaties/software van uw bedrijf te beschermen is het belangrijk om de antivirus software up to date te houden. Hiermee houdt u malware en virussen buiten de deur.

Gebruik verouderde software

Let er op dat de software die u binnen het bedrijf gebruikt altijd up to date is. Het komt steeds vaker voor dat de software verouderd is en de risico’s dan toenemen. Oudere software is vaak eenvoudiger te hacken dan nieuwe software, ook worden niet altijd meer updates uitgevoerd op oude versies.

Beveiligde draadloze netwerken

Tegenwoordig heeft bijna elk bedrijf een eigen draadloos netwerk. Deze moet voldoende beveiligd zijn om ongewenste bezoekers te vermijden en de risico’s op hacks te verminderen. Willen uw klanten gebruik maken van uw draadloze netwerk? Zorg dan dat er een aparte verbinding beschikbaar is voor gasten die op een eigen netwerk zitten. Hierdoor kunnen zij nooit bij vertrouwelijke informatie komen.