Roken

Sinds 1 januari 2004 zijn werkgevers verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen werken zonder last van rook te hebben. Dat staat zo in de Tabakswet. De wet is er om werknemers te beschermen tegen de gevolgen van (mee)roken. Maar vermindert een antirookbeleid ook de kans op brand? Nee: het brandrisico blijft bestaan.

In de Europese Unie ontstonden jaarlijks nog dertigduizend branden door smeulende sigaretten. Daarom mogen sinds 17 november 2011 in de EU alleen nog maar sigaretten worden verkocht die uit zichzelf uitgaan. Naast een daling van het aantal branden hoopt de EU daarmee elk jaar vijfhonderd levens te redden. Maar uit onderzoek blijkt dat 70 procent van deze nieuwe sigaretten niet zelfdovend is. En voor sigaren en shag gold de eis toch al niet. Het risico op brand blijft hierdoor vrijwel even groot.

Welk risico loopt u?

Roken tijdens het werk kan leiden tot brand. Staat u toch toe dat uw medewerkers roken? Zorg dan in ieder geval dat u een goed rookbeleid hebt dat zij strikt naleven. Brand kan door verschillende oorzaken ontstaan:

 • Een rookverbod zorgt vaak voor meer branden. Dat komt doordat verstokte rokers stiekem gaan roken. Ze gooien hun smeulende peuken in (kunststof) afvalbakken of op de werkvloer. Er ontstaat dus een onveilige, ongecontroleerde situatie.
 • Op de rookplek binnen of buiten staan kunststof afvalbakken waarin de rokers hun peuken gooien. Door het smeulen van sigarettenpeuken – iets wat uren kan duren – kan brand ontstaan.
 • De rookplek buiten is in de buurt van kunststof afvalcontainers of brandbare emballage. Door smeulende peuken vat de afvalcontainer of emballage vlam. Het vuur kan overslaan naar het gebouw.
 • U staat toe dat uw medewerkers in productieruimten roken, zonder maatregelen te nemen of voorzieningen te treffen om eventuele brand te voorkomen. Bijvoorbeeld geen zelfdovende afvalbakken of peukenverzamelaar aanwezig. Deze ongecontroleerde situatie verhoogt de kans op brand.
  De Arbowet staat roken in productieruimten in het geheel niet toe; u kunt er zelfs een boete voor krijgen.

Wat kunt u doen om brandschade te voorkomen?

Stiekem roken kunt u misschien niet altijd voorkomen. Wel kunt u maatregelen nemen om brand te voorkomen. Wat kunt u doen?

 • Stel een algeheel rookverbod in. Laat dat ook overal in het bedrijfsgebouw duidelijk zien met pictogrammen.
 • Maak een helder rookbeleid. Daarmee verlaagt u niet alleen de kans op brand, maar voorkomt u ook dure schadeclaims. Bovendien kunt u bij overtreding van de Tabakswet rekenen op bestuurlijke boetes.
 • Maak een veilige rookplek. Dat kan binnen of buiten het gebouw. Zorg in de rookruimte binnen het gebouw voor een goede afzuiging. Plaats in de rookruimte binnen en buiten metalen, zelfsluitende of met zand gevulde peukenverzamelaars die de peuken zelf doven. Of plaats een metalen afvalbak met metalen vlamdovende ring.
 • Zorg ervoor dat de rookplek niet in de buurt is van brandbare materialen of goederen.
 • Zet brandbaar afval op minimaal vijf meter van de gevel. Zo ontstaat bij brand geen schade aan het gebouw.

Wat kunt u doen om brandschade te beperken?

Ontstaat er brand? Probeer die dan te beperken. Zorg dat er bij de rookplek blusmiddelen zijn.

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.