Sportcentra

Schadepreventie in sportschool en sporthal

Sportscholen en sporthallen lopen geen uitzonderlijke brandrisico’s in vergelijking met andere bedrijfstakken. Toch zijn er brandoorzaken die regelmatig voor schade zorgen. Veel van de risico’s in een sportschool of sporthal kunt u eenvoudig verminderen met preventiemaatregelen.

Soorten sportcentra

Sportcentra zijn er in verschillende soorten. Enerzijds zijn er de klassieke sporthallen. Anderzijds zijn er veel sportscholen, ingericht met sporttoestellen en gewichten. Dit soort fitness clubs biedt vaak ook groepssessies aan zoals spinning of pilates. Steeds vaker zijn deze fitnessfaciliteiten ook te vinden in grotere kantoorgebouwen en hotels.

Bij sportscholen valt op dat het gebruikelijke aanbod steeds vaker wordt uitgebreid met sauna, zonnebanken, zwembaden, tennisvelden, squashbanen enzovoort.

Elektra in sportscholen en sporthallen

In sportcentra is de elektrische installatie en hierop aangesloten apparatuur zoals bij veel bedrijfstakken de meest voorkomende bron van brand. Gebreken in de elektra leiden tot overhitting van kabels of andere materialen. Dit kan brand veroorzaken. Daarnaast worden regelmatig grote stroomverbruikers aangesloten, zoals zonnebanken. Dit vergroot de kans op brand in de elektra. Zorg daarom voor een goede elektrische installatie en laat deze bij uitbreidingen of aanpassingen controleren door een deskundige.

Gevaarlijke stoffen

Bij sportcentra kunnen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Houten vloeren in sporthallen en squashbanen zijn vaak behandeld met een waslaag. Het verwijderen van deze laag kan met een brandbare vloeistof zoals Tolueen gebeuren.

Is er een zwembad? Dan liggen er doorgaans explosieve chemicaliën opgeslagen. Als deze stoffen in grote hoeveelheden water worden opgelost is er niets aan de hand. Maar komen zulke stoffen in contact met een klein beetje water, dan kan een explosie optreden. Ook kunnen sommige gebruikte chemicaliën bij menging ontbranden. Juiste opslag van chemicaliën is daarom erg belangrijk.

Brandstichting en afval

In sportcentra ontstaat vrij veel afval. Vaak wordt afval verzameld in een afvalcontainer op het buitenterrein. Ook emballage zoals kratten en pallets wordt vaak buiten bewaard. Staat afval of emballage te dicht bij het pand, dan is er een grotere kans op brandstichting.

Ook afval binnen vormt een risico. Doordat er veel mensen in een sportschool of sporthal komen, is er geen toezicht op wat er in de afvalbakken belandt. Dit kunnen bijvoorbeeld peuken zijn. Om deze reden is een vlamdovende afvalbak een minimale voorwaarde voor het verzamelen van afval.

Sauna

Is er een sauna bij de sportschool of sporthal? Hier kleven specifieke risico’s aan. Lees onze preventietips voor sauna’s.

Horeca

Is er een kantine of café met kooktoestellen? Ook dan zijn er speciale risico’s waar u op moet letten. Bekijk onze informatie over preventiemaatregelen in de horeca.

Inbraak

Buiten de kans op brand is er een verhoogde kans op inbraak bij sportcentra. Vooral contant geld en rookwaren zijn gewild bij inbrekers. Vaak gaat het om snelle inbraken waarbij de buit klein is, maar de gevolgschade ernstiger is. Doordat sporthallen en sportscholen publiek toegankelijk zijn, kunnen inbrekers tijdens openingstijden de beveiliging bekijken. Een (zichtbaar) inbraakmeldsysteem kan de kans op inbraak dan ook flink verkleinen.

Preventie en verzekeringen

Lees vooral ook onze andere preventietips. Wilt u meer weten over uw risico’s in uw bedrijfstak en uw bedrijfsverzekeringen? Maak vrijblijvend een afspraak met uw verzekeringsadviseur.

Schade voorkomen

Bespaar met preventiemaatregelen. Voorkom brand, diefstal en andere schade.

Goed verzekerd tegen brand?

Schade voorkomen is van groot belang. Gaat het toch mis? Dan wilt u goed verzekerd zijn.