Horeca

Schadepreventie bij restaurants, cafés en andere horeca

De horeca is een brede branche met verschillende bedrijven. Toch is er een grote overlap als het gaat om schaderisico’s in de horecabranche. Veel risico’s zoals brandgevaar kunt u tegengaan met de juiste preventiemaatregelen. Of u nu een café, cafetaria, restaurant, hotel, bowlingbaan of cateringbedrijf hebt.

Brandgevaar in de horeca door elektra

De ervaring leert dat horecagelegenheden vaak brandrisico’s lopen door elektra. Dit komt bijvoorbeeld door onjuiste aansluiting van keukenapparatuur en kookstellen. Maar ook de staat van elektrische bedrading speelt mee. Onder andere in combinatie met vet. Brandpreventie op dit gebied kan het verschil maken.

Restaurants en cafés zijn vaak gevestigd in karakteristieke, oudere panden. Elektra is daar vaak verouderd en oorspronkelijk aangelegd voor een ander soort gebruik. Ook wordt in horecagelegenheden regelmatig verbouwd of gewisseld van apparatuur. Zo ontstaat "knoopwerk" als het gaat om elektra. Dit uit zich in het gebruik van stekkerdozen, snoerhaspels en kroonstenen.

Problemen met apparatuur en verlichting

Er kunnen ook problemen optreden in apparatuur, zoals frituurinstallaties, ovens, koelmotoren, bierpompinstallaties en rookmachines. Beschadigingen en defecten kunnen leiden tot brandgevaarlijke situaties. Zorg daarom dat apparatuur goed onderhoud krijgt en regelmatig gekeurd wordt.

De verlichting in horecagelegenheden is regelmatig op kwetsbare plaatsen aangebracht, zoals in koelcellen en onder afzuigkappen. Zijn de verlichtingsarmaturen hier niet goed aangesloten? Of zijn ze niet bestand tegen hoge temperaturen en vet? Dan verhoogt dit het risico.

Snelle branduitbreiding in de horeca

Een brand in een horecagelegenheid leidt regelmatig tot totaalverlies van het pand. Dit komt doordat horecapanden vaak "open" van opzet zijn. Ruimten voor grote groepen mensen zijn lastig op te delen (compartimenteren). Is het wel mogelijk? Dan kan het een goede bijdrage zijn om branduitbreiding te vertragen.

De inrichting in horecagelegenheden is brandbaar. Meestal is veel textiel (zoals tafelkleden en dekens), alcohol, (houten) meubilair en emballage. Een beginnende brand zal dan ook al gauw leiden tot een grote, oncontroleerbare brand.

Brand door open vuur of oververhitting

In een horecagelegenheid is sfeer belangrijk. Open vuur, zoals kaarsen en olielampen of gas-, hout- of gelhaard kunnen daaraan bijdragen. Maar valt een olielamp of kaars om op brandbare bekleding? Of belandt een vonk van een open haard op een verkeerde plek? Dan leidt dit tot een zeer brandgevaarlijke situatie.

Regelmatig staan terrasheaters dicht onder een zonnescherm of kaarsen vlakbij een gordijn. Probeer het gebruik van open vuur te beperken en zet branders en andere hittebronnen op een verantwoorde plek.

Orde en netheid in de horeca

Publieke ruimten zijn in hotels, restaurants en cafés vaak erg netjes. Maar in de niet publiekelijk toegankelijke ruimten is dit vaak anders. Hier worden vaak lege dozen, oude meubels en andere opslag geplaatst. Zolderruimten en zelfs technische ruimten staan hierdoor vaak overvol. Een kleine ontstekingsbron leidt dan al snel tot een uitslaande brand.

Kooktoestellen worden lang niet altijd goed schoongemaakt. De oppervlakten van de toestellen zijn misschien wel goed gepoetst, maar afzuigkanalen en onbereikbare hoekjes, worden vaak minder goed schoongemaakt. Op deze plaatsen ontstaat vetophoping, wat eenvoudig kan ontbranden. Ontstaat er brand in de frituur, dan slaat dit vaak snel over naar met vet vervuilde afzuiging.

Roken

In de meeste horecagelegenheden wordt niet meer gerookt. Maar buiten wordt wel gerookt. Of het personeel rookt na werktijd. Als roken verboden is, zijn er soms toch plekken in het gebouw waar stiekem wordt gerookt. Komt een peuk dan op een verkeerde plek terecht of wordt een asbak onjuist geleegd, dan is brand mogelijk het gevolg. Zorg daarom voor een stalen asverzamelaar en vlamdovende prullenbakken. Zet de prullenbak niet in de buurt van brandbare spullen. Bij brand in de prullenbak wordt hij nog steeds erg warm.

Koelinstallaties

Koelinstallaties voeren warmte af. Is die afvoer niet goed mogelijk, bijvoorbeeld door vervuiling van verdampers, dan ontstaat oververhitting. Daarnaast staan koelmotoren vaak in het pand, waardoor een brand in een koelmotor tot een brand in het gebouw leidt. Het uitstromen van koelmiddel kan ook leiden tot schade aan de voorraad levensmiddelen.

Wilt u meer weten over uw risico’s of advies over horeca verzekeringen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een adviseur.

Schade voorkomen

Bespaar met preventiemaatregelen. Voorkom brand, diefstal en andere schade.

Goed verzekerd tegen brand?

Schade voorkomen is van groot belang. Gaat het toch mis? Dan wilt u goed verzekerd zijn.