Garagebedrijven

Schadepreventie in uw autobedrijf

Garagebedrijven lopen specifieke schaderisico’s. Veel van die risico’s kunt u zelf verkleinen met preventiemaatregelen.

Houdt uw autobedrijf zich bezig met de verkoop van auto’s, vrachtwagens, landbouwmaterieel en motoren? Of hebt u een werkplaats voor reparatie en onderhoud? Lees wat uw garagebedrijf aan preventie kan doen. Voert uw garage zelf spuitwerk uit? Bekijk dan ook de preventietips voor spuitwerk.

Aansprakelijkheid garagebedrijven

Bij garagebedrijven hebt u aansprakelijkheid voor uw personeel, auto’s en bezoekers. Een goede aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade, maar schade kunt u beter voorkomen. U kunt een aansprakelijkheidsverzekering ook afsluiten als onderdeel van het Garagepakket.

Aansprakelijkheid voor garagepersoneel

Als werkgever hebt u aansprakelijkheid naar uw personeel. Dit betekent dat u voldoende aandacht moet hebben voor onderhoud van gereedschap, hefbruggen en dergelijke. Maar ook orde en netheid is van groot belang. Is de vloer bezaaid met snoeren, kabels en onderdelen? Dan kan personeel ongelukkig vallen.

Tenslotte zijn persoonlijke beschermingsmiddelen essentieel. Denk aan veiligheidsschoenen, geschikte trappen, goede liften voor bandentransport en een hekwerk rond een insteekvloer. Let er op dat de beschermingsmiddelen ook daadwerkelijk gebruikt worden. Vergeet ook de atmosfeer in de werkplaats niet. Zorg voor schone lucht door een goede afzuiging van uitlaatgassen. Lees ook eens het veiligheidsinformatieblad van remmenreiniger. De dampen zijn vaak niet goed voor de longen.

Aansprakelijkheid voor voertuigen

Als garagebedrijf hebt u te maken met aansprakelijkheid voor uw voertuigen en uw klanten. Denk aan een proefrit of een leenauto. Gebeurt er een ongeluk, dan is de garagehouder vaak verantwoordelijk voor de ontstane schade, ook aan anderen. Maak daarom gebruik van een proefrittenformulier en zorg voor een goed sleutelbeleid.

Aansprakelijkheid voor bezoekers

In uw garagebedrijf ontvangt u voortdurend klanten en leveranciers. Als zij in de werkplaats mogen komen, brengt dit gevaar op persoonlijk letsel voor hen mee. Meestal is de garage daarvoor aansprakelijk. Bezoekers dragen doorgaans geen geschikte schoenen en veiligheidsbrillen. Ook zijn ze misschien niet bekend met zaken als smeerkuilen.

U kunt hier rekening mee houden in de inrichting. Ook kunt ervoor kiezen bezoekers niet in alle ruimtes toe te laten. Maak bijvoorbeeld aparte ruimten waar gesprekken over onderhoud en afleveren met klanten kunnen worden gevoerd.

Productaansprakelijkheid bij garages

Een garagebedrijf heeft ook met productaansprakelijkheid te maken. Maakt een werknemer een fout bij reparatie of onderhoud waardoor een voertuig bijvoorbeeld slecht remt? Dan komt de gevolgschade voor rekening van de garage.

Garagebedrijven en milieuschade

Onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden is onvermijdelijk het gebruik van oliën en vergelijkbare producten. Garagebedrijven beschikken vaak over tanks met afgewerkte en nieuwe olie. Ook andere aanwezige vloeistoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu.

Deze vloeistoffen moeten goed opgeslagen worden in geschikte ruimten. In de meeste werkplaatsen wordt olie uit een tank met een compressor naar diverse afvulpunten in de werkplaats gebracht. Een scheur in een slang of een ander defect in het leidingstelsel kan leiden tot flinke lekkages. Voor het geval er toch schade ontstaat is er er de milieuschadeverzekering. U kunt deze afsluiten in Het Garagepakket.

Milieubelastende auto-onderdelen

Uit auto’s komen vaak milieubelastende onderdelen, zoals oliefilters en accu’s. Een juiste wijze van opslag en afvoer van onderdelen is dan ook van groot belang.

Een andere mogelijke bron van milieuschade is het wassen van voertuigen. Voor de afvoer van het waswater moet een goede olie-slibafscheider aanwezig zijn. Hiermee worden milieubelastende stoffen zoals olie opgevangen voor ze in het riool terecht komen.

Diefstal van voertuigen en onderdelen

Auto’s van bepaalde merken zijn extra gevoelig voor diefstal en inbraak. Het is daarom belangrijk om de garage waar de auto’s zijn gestald te voorzien van een goed inbraakmeldsysteem. Maar waarschijnlijk staan er ook voertuigen buiten. Zorg bij voorkeur dat deze op een omheind terrein staan, voorzien van uitrijdbeveiliging. Berg de autosleutels op in een degelijke kluis.

Ook auto-onderdelen zijn gevoelig voor diefstal, vooral uit auto’s die buiten staan. Airbags, navigatiesystemen en radio’s zijn regelmatig het doelwit. Daarbij kan bovendien zware schade aan de voertuigen ontstaan. Een normaal hekwerk rond de parkeerplaats is vaak onvoldoende. Detectiemogelijkheden of stroombeveiliging kan een nuttige toevoeging zijn. Ook actieve camerabeveiliging is vaak zinvol.

Beveiligen van een garagebedrijf is maatwerk. Laat u daarom begeleiden door onze risicodeskundigen.

Gewilde auto-onderdelen

Sommige onderdelen zijn erg gewild. Deze ‘attractieve’ spullen moeten in een aparte, stevige ruimte opgeslagen worden. Voor sets banden met velgen is het bijvoorbeeld verstandig om geen complete sets bij elkaar te bewaren.

Brandgevaar bij garagebedrijven

Brandgevaar bij garagebedrijven schuilt voor een groot deel in brandgevaarlijke werkzaamheden in de werkplaats. Lassen en slijpen vormen vooral een risico. Voorkom daarom open afvalbakken en open bakken met afgewerkte olie. Komt er bij slijpen een vonk in een afvalbak, dan leidt dat al snel tot een brand. Zeker als er ook poetsdoeken of andere brandstoffen in de buurt liggen.

De staat van de elektra is ook belangrijk. Beschadigde kabels en andere elektra zijn belangrijke bronnen voor brand. Vooral als snoeren op de vloer liggen kunnen deze beschadigen.

Tot slot is er bij autobedrijven vaak brandgevaar door buitenopslag. Autobanden of andere onderdelen die dichtbij het garagepand liggen, geven een verhoogde kans op brandstichting.

Brandpreventie is onmisbaar

Brandpreventie verdient de aandacht bij garagebedrijven, omdat een binnenbrand vaak moeilijk te beheersen is door de brandweer. Onder meer banden en olie vormen een enorme vuurlast: ze veroorzaken een enorme hitte. Deze zaken zorgen voor een dikke, zwarte rooklaag die het inpandig blussen bemoeilijkt.

Meer weten over brandgevaar of andere risico’s in uw bedrijfstak? Of wilt advies welke verzekeringen uw bedrijf nodig heeft? Maak een vrijblijvende afspraak met een verzekeringsadviseur.

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.