Lasdrookafzuiging

Bij lassen en slijpen komt er zogeheten lasrook vrij. Lasrook bestaat uit dampen, gassen en deeltjes. De Arbodienst is steeds strenger met de hoeveelheid lasrook die in de lucht mag zitten. Sinds 2010 mag dat niet meer zijn dan 1 milligram per kubieke meter. Dit is de grenswaarde voor iedereen die in de lasruimte werkt. U moet lasrook daarom laten afzuigen met een systeem. Maar bij lassen en slijpen ontstaan er ook vonken, en die komen ook in de rookafzuiging. Het gevolg: brandgevaar.

Welk risico loopt u?

Lasrookafzuigingen werken met filters. Tijdens het lassen en slijpen komt niet alleen lasrook, maar komen ook vonken in de afzuiging. Komen die in een filter, dan kan dat brand veroorzaken. Als dat tijdens werktijd is en de afzuiginstallatie staat aan, dan zullen de gevolgen niet groot zijn. Maar als u de installatie uitzet, reinigt het systeem de filters met lucht. Hierdoor kan er net dat beetje meer zuurstof bij komen om een beginnende brand aan te wakkeren.

Wat kunt u doen om schade aan het gebouw te beperken?

Brand door vonken is voor een belangrijk deel te voorkomen. Als het dan toch verkeerd gaat kunt u de schade ervan proberen te beperken. Wat kunt u doen? Zorg dat de filters van onbrandbaar materiaal zijn gemaakt. Filters van textiel of een kartonachtig materiaal zijn minder geschikt. Ze kunnen soms wel brandvertragend worden geïmpregneerd, zodat ze minder snel gaan branden. Dat moet u dan wel een paar keer per jaar herhalen.

Wat moet u doen bij brandschade aan het gebouw?

Is er brand ontstaan in de afzuiginstallatie? Probeer de schade ervan dan te beperken. Welke maatregelen kunt u nemen?

  • Denk eerst aan de persoonlijke veiligheid van de medewerkers.
    • Inventariseer de omvang van de brand en roep hulp in van de bedrijfshulpverlening.
  • Is het een grote brand, of denkt u dat het een grote brand zal worden? Bel dan meteen 1-1-2.
  • Haal de stroom van de elektrische installaties in het deel van het bedrijf waarin de brand is.
  • Probeer de brand te blussen met eigen blusmiddelen. Hebt u de brand onder controle en hebt u de brandweer gebeld? Blijf dan bij de gebluste brand totdat de brandweer er is.

Let op!

  • Gebruik geen water bij magnesium- en aluminiumbranden.

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.