Bakdampafzuiging

Keukens in de horeca en grootkeukens, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, maken gebruik van zogeheten bakdampafzuiging. Bij het koken stijgen dampen omhoog. Een afzuigsysteem vangt deze dampen op en voert ze via een afvoerkanaal af naar buiten. Ontstaat er brand in de keuken, dan kan vetaanslag in het afvoerkanaal bijdragen aan het verspreiden van de brand. Om dat te voorkomen of te beperken, moet u afvoerkanalen periodiek schoonmaken.

Welk risico loopt u?

Om eten klaar te maken, gebruiken koks vaak vuur. Een groot risico bij koken is dan ook de kans op brand. Door het afzuigsysteem is er bovendien risico dat de brand zich verspreidt. Bij oververhitting van de olie in een frituurinstallatie, bij flamberen of als de vlam in de pan slaat, kan vuur in het afzuigkanaal worden gezogen. Als het kanaal vervuild is, kan dat vuil gaan branden. Daardoor ontstaat al snel een onbeheersbare brand. Zeker als er rondom de afvoerkanalen brandbare materialen zijn verwerkt, kan een brand zich vrij snel uitbreiden naar de constructie van het gebouw.

Over het algemeen is professionele hulp nodig om de brand te blussen, maar er is minimaal professionele blusapparatuur nodig. Om de brand van buitenaf te blussen, is bijvoorbeeld vaak een hoogwerker nodig.

Wat kunt u doen om schade door brand te beperken?

U kunt de kans op schade door brand proberen te beperken. Welke maatregelen kunt u nemen? De belangrijkste maatregel is: maak periodiek de bakdampkap en het afvoerkanaal schoon. Hoe vaak moet u dat doen? Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld hoe groot de installatie is, hoe u haar gebruikt en de aard van uw bedrijf. Schoonmaken is in ieder geval nodig als de aanslag dikker is dan 0,5 millimeter.

Wie moet de afvoerkanalen schoonmaken?
U kunt de afvoerkanalen niet zelf schoonmaken. Dat moet u laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het vergt namelijk speciale kennis en er is ook speciale apparatuur voor nodig. Om te beoordelen wat er precies moet gebeuren, is vooraf een inspectie nodig. Inspectie gebeurt met endoscopie of ‘op het oog’. In het eerste geval kijkt het schoonmaakbedrijf met speciale apparatuur in de afvoerkanalen. In het tweede geval kijkt het bedrijf door inspectieluiken in het afvoerkanaal. Deze inspectieluiken moeten daarom goed bereikbaar zijn.

Welke maatregelen zijn er nog meer om brand te voorkomen?
Het afvoerkanaal periodiek schoonmaken is een belangrijke maatregel om de kans op schade door brand te beperken. Maar u kunt nog meer maatregelen nemen. Bijvoorbeeld:

 • Weet u niet precies hoe het afvoerkanaal verloopt en is het daardoor niet goed schoon te maken? Vervang het afvoerkanaal dan.
 • Hebt u een aluminium dampkap? Vervang die dan door een kap van roestvrij staal.
 • Plaats brandkleppen in het kanaal. Een brandklep is een stalen plaat die sluit als de temperatuur te hoog op loopt. Het voordeel is dat de brand mogelijk niet verder het kanaal in trekt.
 • Breng een blusinstallatie aan in de dampkap.
 • Plaats een installatie die vet afbreekt.

Wat moet u doen bij brand in de keuken?

Is er brand ontstaan in de keuken? Denk dan eerst aan de persoonlijke veiligheid van de medewerkers. De basis daarvoor moet er al zijn. Orde en netheid zijn belangrijk, en goed onderhoud van de apparatuur. Werk met schone grondstoffen en zorg voor voldoende veiligheidsvoorzieningen en personeel met een bhv-diploma.

Slaat de vlam toch in de pan? Volg dan deze algemene richtlijnen:

 • Draai onmiddellijk de schakelaar van het fornuis uit om verdere verhitting te voorkomen.
 • Schakel de afzuiginstallatie uit.
 • Schuif een passend of groter deksel van u af gericht over de pan. De vlam krijgt dan geen zuurstof meer en zal uitgaan. Laat het deksel op de pan liggen en laat de pan afkoelen.
 • Is er geen deksel bij de hand? Gebruik dan een blusdeken, een (liefst natte) handdoek of een andere stevige doek.
 • Lukt het u niet om het vuur te blussen, of denkt u dat het een grote brand zal worden? Bel dan meteen 1-1-2.

Let op!

 • Ga niet met de pan lopen. De hete inhoud ervan kan ernstige brandwonden veroorzaken en ervoor zorgen dat u de brand verspreidt.
 • Blus nooit met water. Water dat in aanraking komt met olie of vet, veroorzaakt een enorme steekvlam.

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.