Aanrijding intern

De kans op schade door een botsing tegen een gebouw is groter geworden. Dat kan schade aan het gebouw zelf zijn, maar ook aan wat er binnenin is.

Welk risico loopt u?

Door een botsing is er soms schade aan installaties, machines, stellingen en dergelijke. En natuurlijk aan het gebouw en het voertuig zelf. Ook kunnen personen gewond raken. De oorzaak van een botsing is meestal dat de bestuurder niet goed oplet. Een botsing kan ook met opzet plaatsvinden.

Er is nog een risico: de botsing kan extra schade veroorzaken. Bijvoorbeeld: als een heftruck tegen een stelling rijdt, kan de stelling omvallen. Dat heeft misschien ook gevolgen voor de inhoud ervan. Niet alleen de stelling is dan kapot, maar ook wat erin ligt. De stelling kan ook tegen een andere stelling vallen, die dan misschien ook omvalt. Mogelijk ontstaat hierdoor zelfs een domino-effect. De botsing zou zelfs tot bedrijfsstilstand kunnen leiden.

Wat kunt u doen om schade in het gebouw te beperken?

U kunt niet elke botsing voorkomen. Wel kunt u de schade ervan proberen te beperken. Welke maatregelen kunt u nemen?

  • Bestuurders moeten een goede opleiding krijgen. Bijvoorbeeld: iemand die op een heftruck rijdt, moet een heftruckrijbewijs halen. Dan weet u zeker dat hij er goed mee kan omgaan.
  • Breng bescherming aan. Plaats bijvoorbeeld stalen of betonnen palen in of op de vloer. Doe dat bij de hoeken en staanders van stellingen, en dicht bij de deuren.
  • U kunt ook een stalen vangrail plaatsen om een botsing te voorkomen tegen een stelling of een wand.
  • Breng producten aan die schokken dempen of absorberen. Die beschermen dan het gebouw, de inhoud ervan én het voertuig tegen schade door een botsing.
  • Maak stellingen steviger om te voorkomen dat ze omvallen na een botsing. Veranker ze bijvoorbeeld in de vloer en breng kruisverbanden aan tussen stellingen die naast elkaar staan. Verbind ook de bovenkant van stellingen met het gebouw.

Wat moet u doen bij schade in het gebouw?

Is er schade ontstaan door een botsing? Kijk dan eerst welke maatregelen u kunt nemen om meer schade te voorkomen. Laat bijvoorbeeld het gebouw of stellingen stutten.

Laat de schade aan het gebouw en het voertuig zo snel mogelijk herstellen. Dat is niet alleen nodig om erger te voorkomen of omdat een beschadiging er slordig en lelijk uitziet. De belangrijkste reden om dat te doen, is dat de kans op nieuwe schade groter is als er al schade is. Uit de praktijk blijkt namelijk dat mensen door die schade minder goed opletten.

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.