Aanrijding extern

De kans op schade door botsingen tegen gebouwen is groter geworden. Dat komt doordat er steeds meer voertuigen zijn. Het gaat dan niet alleen om personenauto’s en vrachtauto’s, maar ook om bijvoorbeeld heftrucks, shovels, graafmachines en hijskranen. Soms is de schade alleen maar een deuk in het gebouw. Maar het gebeurt ook wel dat een heel gebouw instort na een botsing.

Welk risico loopt u?

Door een botsing van een voertuig tegen een gebouw is er soms schade aan installaties, machines, hekken en dergelijke. En natuurlijk aan het gebouw en het voertuig zelf. Ook kunnen personen gewond raken. De oorzaak van een botsing is meestal dat de bestuurder niet goed oplet. Maar het komt ook wel doordat iemand die de bestuurder aanwijzingen geeft niet goed oplet. En soms is de botsing met opzet. Bijvoorbeeld: een boze klant, een kwade ex-medewerker of een inbreker die een ramkraak pleegt.

Wat kunt u doen om schade aan het gebouw te beperken?

U kunt niet elke botsing voorkomen. Wel kunt u de schade ervan proberen te beperken. Welke maatregelen kunt u nemen?

  • Bestuurders moeten een goede opleiding krijgen. Bijvoorbeeld: iemand die op een heftruck rijdt, moet een heftruckrijbewijs halen. Dan weet u zeker dat hij er goed mee kan omgaan.
  • Breng bescherming aan rond het (bedrijfs)gebouw. Bijvoorbeeld: een stevig hekwerk. Dat maakt een botsing met het gebouw al moeilijker. Ook kunt u stalen of betonnen palen in de straat zetten rond het gebouw. Bijvoorbeeld op de hoeken en dicht bij de deuren. Beveilig ook de toegang in het hekwerk met stalen of betonnen palen.
  • U kunt ook een stalen vangrail plaatsen om een botsing te voorkomen tegen de gevel van een gebouw. Of plaats rijgeleiding, bijvoorbeeld van beton zoals varkensruggen.
  • Breng producten aan die schokken dempen of absorberen. Die beschermen dan het gebouw én het voertuig tegen schade door een botsing.
  • Om een ramkraak te voorkomen, moet u op een paar dingen letten. Zorg ervoor dat de staanders van het hekwerk dicht bij elkaar staan. Er mag geen auto tussen passen. Plaats verder zogeheten (anti)rampalen voor deuren die opengeramd kunnen worden.

Wat moet u doen bij schade aan het gebouw?

Is er schade ontstaan door een botsing? Kijk dan eerst welke maatregelen u kunt nemen om meer schade te voorkomen. Laat bijvoorbeeld het gebouw stutten. Schakel ook machines en installaties uit die buiten het gebouw staan, en controleer deze.
Laat de schade aan het gebouw en het voertuig zo snel mogelijk herstellen. Dat is niet alleen nodig om erger te voorkomen of omdat een beschadiging er slordig en lelijk uitziet. De belangrijkste reden om dat te doen, is dat de kans op nieuwe schade groter is als er al schade is. Uit de praktijk blijkt namelijk dat mensen door die schade minder goed opletten.

Welk risico loopt u?

Wilt u weten welke risico's u in uw specifieke branche loopt? Doe dan de risicoscan voor ondernemers!

Alle verzekeringen in één pakket

Sluit al uw zakelijke verzekeringen in één keer af met het scherp geprijsde Ondernemerspakket.