Een pensioenregeling kiezen

Er zijn grote verschillen tussen pensioenregelingen. Een pensioenregeling kiezen die bij uw bedrijf en werknemers past is erg belangrijk.

Lees meer informatie over de verschillen tussen de pensioenregelingen.

Zekerheid over kosten of zekerheid voor werknemers?

Wilt u in elk geval de kosten van uw pensioenregeling goed kunnen budgetteren? Dan ligt een regeling op basis van beschikbare premie (defined contribution, DC) het meest voor de hand. Dat geldt zeker als uw organisatie rekening moet houden met internationale boekhoudregels (IFRS). Ligt de focus op zekerheid voor uw medewerkers? Dan kunt u kiezen voor een regeling op basis van een uitkeringsovereenkomst (defined benefit, DB).

Met een collectieve DC-regeling combineert u de zekerheid over de kosten van de pensioenpremie van een DC-regeling met de (voorwaardelijke) zekerheid over de hoogte van het pensioen die een DB-regeling biedt.

Welke regeling past het beste bij uw bedrijf?

Het is belangrijk om een pensioen te kiezen dat past bij uw organisatie. Is het pensioen bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden, in vergelijking met uw concurrenten? Wat is de norm in uw branche? En wilt u uw medewerkers het beste pensioen bieden, of is dat niet noodzakelijk?

Het antwoord op dit soort vragen bepaalt welke keuzes u maakt. Kiest u voor een zo uitgebreid mogelijke regeling, tot de grens van de wettelijke fiscale kaders? Of richt u de regeling soberder in? In dat laatste geval kunt u bijvoorbeeld besluiten tot een lager opbouwpercentage, een hogere franchise of een lagere beschikbare premie.

Andere pensioenkeuzes

Na deze centrale keuzes kunt u nog andere pensioenkeuzes maken. Een voorbeeld is de oplossing die u kiest voor het nabestaandenpensioen en het arbeidsongeschiktheidspensioen.

Interesse in het Persoonlijk Pensioen Plan?

Wilt u weten of het Persoonlijk Pensioen Plan voor uw organisatie een passende oplossing is? Of hoe deze aansluit op uw specifieke wensen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Wij beantwoorden uw reactie zo snel mogelijk.