Pensioenstabilisator

Komt de pensioenleeftijd dichterbij? Dan is het verstandiger om minder grote beleggingsrisico’s te nemen. Daarom gebruikt Delta Lloyd bij lifcecyle beleggen altijd de Pensioenstabilisator. U belegt in lifecycles bij het Persoonlijk Pensioen Plan. De Pensioenstabilisator zorgt ervoor dat een veranderende rentestand weinig invloed heeft op het aan te kopen pensioen. Werknemers hebben hiermee meer zekerheid over de hoogte van hun pensioenuitkering.

Waarom de Pensioenstabilisator?

De Pensioenstabilisator geeft meer zekerheid. Op de pensioendatum koopt de werknemer een pensioen met het geld dat opgebouwd is. De prijs van dit pensioen is afhankelijk van de rente. Als de rente laag is, is het pensioen duurder. Er is dan meer geld nodig om hetzelfde pensioen aan te kopen. De Pensioenstabilisator bestaat uit beleggingen waarbij de koers stijgt als de rente daalt.

Hoe werkt de Pensioenstabilisator?

De Pensioenstabilisator werkt als een 'fonds', maar het is geen echt aandelen- of obligatiefonds. De Pensioenstabilisator bestaat uit obligatieleningen met een gemiddelde looptijd van twintig jaar. De koers wordt dagelijks vastgesteld op basis van de actuele Swap-rente. De Swap is het tarief waar alle pensioenuitvoerders hun pensioenuitkering op baseren. Delta Lloyd stelt de Swap vast volgens de voorschriften van De Nederlandsche Bank (DNB).

De koers van de beleggingen in de Pensioenstabilisator stijgt bij een dalende rente. Ook het tegenovergestelde geldt: stijgt de rente, dan daalt de koers. De Pensioenstabilisator zorgt ervoor dat rentewijzigingen minder invloed hebben op de hoogte van het pensioen. 

Bekijk ook de Productfilm Pensioenstabilisator.

Rekenvoorbeeld

In onderstaande tabel ziet u wat er gebeurt met een pensioenuitkering als de rente daalt of juist stijgt. U ziet dat een pensioenuitkering met de Pensioenstabilisator in alle gevallen bijna even hoog is. De rente heeft op deze manier dus bijna geen invloed op een pensioen. De Pensioenstabilisator geeft uw werknemers dus meer zekerheid.

Kapitaal 1 jaar voor de pensioendatum € 100.000.

Zonder Pensioenstabilisator Met Pensioenstabilisator
Markrente 1 jaar voor pensioendatum Marktrente op pensioendatum Kapitaal op pensioendatum Pensioenuitkering  Kapitaal op pensioendatum Pensioenuitkering
Situatie 1 3% 2% € 102.500 € 5.331 € 114.800 € 5.971
Situatie 2 3% 3% € 103.000 € 5.979 € 103.000 € 5.979
Situatie 3 3% 4% € 103.500 € 6.656 € 93.100 € 5.988
Maximaal verschil tussen situatie 25% 0,3%

Interesse in het Persoonlijk Pensioen Plan?

Wilt u weten of het Persoonlijk Pensioen Plan voor uw organisatie een passende oplossing is? Of hoe deze aansluit op uw specifieke wensen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Wij beantwoorden uw reactie zo snel mogelijk.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws en actualiteiten

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op zakelijk pensioengebied?