Verzekeringen voor de groothandel

Als ondernemer met een groothandel loopt u dagelijks risico op schade. Of u nu in kleding handelt of in computers en elektronica. Welke verzekeringen hebt u daarvoor nodig? En wat kost een verzekeringspakket voor een groothandel?

Risico’s voor groothandels

Groothandels veranderen. Ze worden groter en er is sprake van branchevervaging: het productaanbod wordt breder en steeds vaker verkopen groothandels direct aan consumenten. Bovendien worden groothandels afhankelijker van computers en apparatuur.

Deze veranderingen zorgen voor nieuwe risico’s in uw branche. De belangrijkste risico’s voor groothandels hebben we voor u op een rij gezet. Uw verzekeringsadviseur kan u hier meer inzicht in geven.

(Brand)schade aan gebouw of inventaris

Veel schaderisico’s hangen samen met grote voorraden en de opslag ervan. Uw magazijn of opslagcentrum vertegenwoordigt een flinke waarde. Brand-, storm-, en waterschade kunnen een enorme kostenpost opleveren. Uw bedrijfspand en het assortiment bepalen mede hoe groot dit risico is. Veranderingen in uw assortiment kunnen dan ook gevolgen hebben voor uw brandverzekering.

Aansprakelijkheid voor schade

Aansprakelijkheid wordt steeds belangrijker. Groothandels verkopen een steeds breder assortiment aan uiteenlopende afnemers. Correcte, snelle levering en goed voorraadbeheer is essentieel. Maar levert u een onveilig product? Of overkomt één van uw werknemers een ongeluk? Dan kan het gebeuren dat een afnemer of een werknemer u aansprakelijk stelt voor geleden schade.

Onbetaalde rekeningen en juridische conflicten

Leveranciers gaan plots failliet. Afnemers betalen niet of veel te laat. En leveringsvoorwaarden leiden soms tot meningsverschillen. Hebt u een juridisch conflict met een andere partij? Dan is rechtshulp nuttig of zelfs noodzakelijk. Degelijk advies of een goede advocaat kunnen het verschil maken. Een incassoservice kan helpen om wanbetalers toch te laten betalen.

Transportrisico’s

Met goederentransport loopt u veel risico. Niet alleen de lading zelf, maar ook uw bestelauto of vrachtwagen kan beschadigd raken, schade veroorzaken of gestolen worden.

Welke verzekeringen sluit u af?

Groothandels zijn door de vele risico’s meestal uitgebreider verzekerd dan andere bedrijven. De meest afgesloten verzekeringen voor groothandels zijn:

  • de brandverzekering; 
  • de autoverzekering of bestelautoverzekering;
  • bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (inclusief werkgeversaansprakelijkheid voor motorvoertuigen);
  • rechtsbijstandverzekering;
  • goederentransportverzekering.

Aanvullende verzekeringen waar u aan kunt denken zijn computer- en apparatuurverzekeringen of een wagenparkverzekering als u veel eigen bedrijfsauto’s heeft.

Voor ondernemers in de groothandelbranche biedt Delta Lloyd Het Ondernemerspakket aan. Dit verzekeringspakket bevat standaard alle verzekeringen voor groothandels om de belangrijke risico’s af te dekken. De voordelen? Eén polis, scherpe premies en een aantrekkelijke pakketkorting. U kunt het pakket naar wens aanpassen.

Kosten verzekering groothandel

De kosten van Het Ondernemerspakket verschillen: deze hangen af van de verzekeringen en de dekking die u kiest. Ook kenmerken als de locatie, bedrijfsgrootte en het soort groothandel spelen mee. Het rekenvoorbeeld hieronder geeft een indruk wat een groothandel verzekeren kost.

Stel, u hebt een groothandel in schoenen met 6 medewerkers. U verzekert uw bedrijfsrisico’s in Het Ondernemerspakket. De jaaromzet van uw groothandel is 2.000.000 euro, de brutowinst 600.000 euro. U kiest voor een eigen risico van 500 euro.

Verzekering Verzekerd bedrag Premie per maand
Gebouw +
Inventaris/ goederen
600.000 171,-
100.000
Aansprakelijkheidsverzekering 2.500.000 77,-
Rechtsbijstand Niet van toepassing 89,-
Bestelautoverzekering 35.000 84,-
Premie per maand inclusief 4% pakketkorting en assurantiebelasting 420,-

* De premie is afhankelijk van veel factoren. Deze zijn niet allemaal meegenomen in dit rekenvoorbeeld.

Dit is slechts een voorbeeld. Uw premie is afhankelijk van uw keuzes. Een onafhankelijke verzekeringsadviseur legt u graag uit wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw bedrijf.

Welke risico’s loopt uw bedrijf?

Ontdek in enkele minuten uw belangrijkste bedrijfsrisico’s.

Schade voorkomen

Bespaar geld met preventiemaatregelen. Voorkom brand, diefstal en andere schade.