Bedrijfsrisico-analyse

Ondernemen is risico nemen. Maar u wilt wel weten met welke bedrijfsrisico’s u te maken hebt. Een risicoanalyse maakt duidelijk welke gevaren u loopt in uw branche. Zo kunt u gericht preventiemaatregelen nemen om schade te voorkomen. En een goede verzekering afsluiten voor als er toch iets gebeurt.

Welke risico’s loopt mijn bedrijf?

Welke gevaren uw bedrijf loopt, hangt natuurlijk af van het soort bedrijf. Een aantal veel voorkomende schadegevallen:

  • Er wordt ingebroken of uw pand of inventaris raakt beschadigd door brand, storm of waterschade;
  • aansprakelijkstelling voor aangerichte schade of verkeerd advies;
  • ongelukken met of diefstal van auto’s of andere vervoermiddelen;
  • het bedrijf valt (deels) stil door schade, waardoor u omzet misloopt;
  • een (betalings)conflict met een klant, werknemer of de overheid vraagt om rechtsbijstand.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Voor de wet zijn alleen bepaalde werknemersverzekeringen en de WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor uw bedrijfsauto’s verplicht. In sommige branches stellen brancheorganisaties ook bepaalde verzekeringen verplicht voor leden. Hebt u een eigen bedrijfspand? Dan verplicht uw hypotheek u waarschijnlijk om een opstalverzekering of brandverzekering af te sluiten.

Andere verzekeringen zijn misschien niet verplicht, maar wel aan te raden. Voor bedrijven zijn hoge schadekosten al snel een bedreiging voor het voortbestaan van het bedrijf.

Moet ik alle bedrijfsrisico’s verzekeren?

U hoeft als ondernemer zeker niet alle risico’s te verzekeren. Wat u het beste kunt verzekeren verschilt per bedrijf. Het soort bedrijf, de waarde van uw pand en inventaris, en het aantal medewerkers spelen een belangrijke rol in de afweging.

Uiteindelijk bepaalt u zelf het risico dat u bereid bent te lopen: kunt en wilt u eventuele schade zelf betalen? Voor een goede afweging hebt u inzicht nodig in de risico’s van uw bedrijf. Met onze online Risicoscan maakt u snel en eenvoudig een eerste inschatting.

Inventariseer uw risico’s

Meer weten over uw bedrijfsrisico’s? Doe de Risicoscan. In een paar minuten weet u aan welke risico’s u in ieder geval moet denken. Uw verzekeringsadviseur helpt u graag verder met een grondige risicoanalyse en een goed advies.

Schade Voorkomen

Bespaar geld met preventiemaatregelen. Voorkom brand, diefstal en andere schade.

‘De wereld van je dromen is dichterbij dan je denkt'

Caroline van Wijngaarden (42) besluit haar hart te volgen na een bijzondere zeiltocht. Ze begint voor zichzelf.