Kritische vragen keuze adviseur

Kritische vragen over welke adviseur u wanneer inschakelt.

Hoe zorg ik ervoor dat een adviseur alleen dat doet wat ik hem vraag?

Wat een adviseur wel en niet voor u doet, kunt u natuurlijk het beste gewoon met hem afspreken. Vaak staat trouwens op zijn website al hoe hij werkt en hoe zijn beloning is opgebouwd. Dat is bijvoorbeeld op basis van een abonnement of een uurtarief.

Kan ik een adviseur ook betalen aan de hand van de geleverde dienst?

Steeds meer verzekeringsadviseurs werken op basis van geleverde diensten of een uurtarief. Vraag dan wel vooraf wat de kosten zijn van die geleverde dienst. Dat voorkomt dat u een rekening krijgt die hoger is dan u verwacht.

Is het verstandig om verschillende adviseurs te hebben?

Soms is het handig of zelfs nodig om meer adviseurs te hebben. Bijvoorbeeld: u hebt een bedrijfspand en personeel, maar vindt in uw woonplaats alleen een verzekeringsadviseur die bemiddelt in schadeverzekeringen en niet in pensioenverzekeringen. Dan hebt u dus een andere adviseur nodig om u te adviseren over pensioenen. Het kan dan verstandig zijn om een adviseur te zoeken die bemiddelt in verschillende financiële producten. Hij bekijkt uw situatie en kan een totaaladvies geven. Dat scheelt tijd en, bij advies op basis van een abonnement, ook geld.

Kijk op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) welke vergunningen een adviseur heeft en in welke producten hij dus mag bemiddelen.

Hoe vind ik een adviseur die goed bij mij en mijn bedrijf past?

Meestal vindt u op de site van uw verzekeraar adviseurs bij u in de buurt. Kijk vervolgens op de website van zo’n verzekeringsadviseur hoe hij werkt. Bevalt dat? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek. Vraag vooraf wel of hij hiervoor kosten in rekening brengt. U kunt ook mensen uit uw omgeving vragen naar hun ervaringen met verzekeringsadviseurs. Misschien levert dat een goed kantoor op.  Kijk op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) welke vergunningen een adviseur heeft en in welke producten hij dus mag bemiddelen.