Markt- en straathandel

Markt voor markthandel en straathandel krimpt

De branche markthandel en straathandel is onderdeel van de detailhandel. Veel bedrijven zijn lid van de brancheorganisatie. Er zijn ruim 12.000 markthandel en straathandel bedrijven, waaronder 11.000 bedrijven met slechts een of twee werkzame personen. De omzet bedraagt ongeveer € 1,2 miljard. De markt is gekrompen de afgelopen jaren. De opkomst van discounters is een bedreiging voor de branche.

infographic

MVO, duurzaamheid en wet- en regelgeving hebben invloed op de risico's en verzekeringen

Binnen de branche is een toenemende vraag naar duurzame en biologische producten, die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. Duurzame markten en boerenmarkten zijn in trek. Er komt steeds meer wet- en regelgeving op het gebied van standplaatsen, venten en verkoopwagens. TNO heeft de verkoopwagen van de toekomst ontwikkeld, die zonne-energie gebruikt en energiezuinig is. Deze ontwikkelingen hebben impact op de risico’s en de verzekeringen. Goede verzekeringen voor aansprakelijkheid, brand, bedrijfsschade, motorrijtuigen en transport zijn erg belangrijk in de branche.

Social media en betaalsystemen geven stimulans aan innovatie binnen de branche

Meer dan de helft van de markthandelaren gebruikt traditionele betaalsystemen. In opkomst zijn mPos (mobiele Point of Sale)-pinoplossingen. Contactloos betalen wordt ook steeds meer gebruikt. Ondernemers in de markthandel en straathandel gebruiken steeds vaker social media. Deze ontwikkelingen brengen andere risico’s met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van cybercriminaliteit en betalingen.