Bedrijfsovername

Bedrijfsovername en verzekeringen

Staat u op het punt een bedrijf over te nemen? Let dan ook op de verzekeringen. Bij overname gaan verzekeringen niet automatisch over naar de nieuwe eigenaar. Wilt u de lopende verzekeringen voortzetten? Informeer uw verzekeraar dan binnen dertig dagen. Anders vervalt de dekking.

Zet bij overname geen handtekening onder de lopende verzekeringen zonder goed te kijken wat u tekent. Ook raden wij u aan de verzekeringen van uw bestaande bedrijf opnieuw te bekijken.

Waar moet u op letten?

  • Beoordeel opnieuw de bedragen die u hebt verzekerd. Verzekert u zich bijvoorbeeld tegen nieuwwaarde, marktwaarde of een andere waarde? Een bedrijfspand verzekert u liever tegen herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om uw bedrijf opnieuw te bouwen, als het bijvoorbeeld door brand is verwoest. Bij een huurpand wilt u meer weten over het huurdersbelang. Dit betekent: welke veranderingen en verbeteringen heeft de verhuurder zelf toegevoegd aan het pand?
  • Bij overname van een pand moet u ook goed letten op de staat van het pand en de inventaris. Hoe goed staat alles erbij en wat kost het om het op te knappen? Is het meteen goed te gebruiken of moet u nog veel aanpassen? Denk bijvoorbeeld aan allerlei wetten en regels waar u zich aan moet houden, zoals de regels voor gezond en veilig werken (Arbowet). Ook wilt u misschien kwaliteitskeurmerken hebben.
  • Heeft het pand achterstallig onderhoud? Het pand is dan minder waard. Dit heeft gevolgen voor het bedrag waarvoor u het wilt verzekeren. Voldoet de indeling van het pand nog wel aan allerlei regels die u moet naleven? Een fabrieksruimte moet bijvoorbeeld allerlei afgescheiden ruimtes hebben om brandveilig te zijn.