Bedrijfsovername

Financiering en risico-inschatting

Wat houdt ondernemers vooral bezig als ze een bedrijf willen overnemen of verkopen? Hoe financier ik het (77 procent) en wat zijn de risico’s (64 procent). Dit blijkt uit een onderzoek van Delta Lloyd en Brookz onder 129 ondernemers. De bedrijven van deze ondernemers waren 5 tot 250 medewerkers groot.

Wat vonden de ondernemers uit het onderzoek nog meer belangrijk bij een bedrijfsovername? Zaken die te maken hebben met de wet (46 procent), personeel (43 procent) en de belasting (43 procent). De verzekeringen vond 8 procent belangrijk bij een bedrijfsovername.

Het belang van een adviseur

Maar liefst 88 procent van de ondernemers schakelt een of meer adviseurs in bij het overnemen of verkopen van een bedrijf. Het meest belangrijk vinden ondernemers:

  • De overnamespecialist (60 procent),
  • De boekhouder/accountant (46 procent),
  • De fiscaal-jurist (39 procent)
  • De advocaat (19 procent).

Verzekeringsadviseur

Bij het verkopen van een bedrijf schakelen maar weinig ondernemers de verzekeringsadviseur in. Bij het overnemen van een bedrijf ligt dat anders. Dan vindt meer dan de helft van de ondernemers het belangrijk om een verzekeringsadviseur in te schakelen. Vooral de pensioenverzekering (74 procent), de aansprakelijkheidsverzekering (74 procent), de ziekteverzuimverzekering (36 procent) en de hypotheek (31 procent) vinden zij belangrijk.

Zou een verzekeringsadviseur meer voor ondernemers kunnen betekenen bij een overname? Een derde van alle ondernemers uit het onderzoek vindt van wel. Ze wensen vooral een meer actieve houding van de verzekeringsadviseur. Ook wensen zij meer informatie die direct met de overname of verkoop te maken heeft.