Aandachtspunten bedrijfsovername

Bedrijfsmiddelen

Check de verzekeringsportefeuille

Iedere bedrijfsovername heeft zijn eigen risico’s. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsovername binnen de familie. Of de overname van een failliet bedrijf. Wie een bedrijf overneemt, neemt bovendien óók de verzekeringen over.

Nieuwe situatie

Kijk opnieuw naar uw lopende verzekeringen als u een bedrijf overneemt. Kijk ook naar de lopende verzekeringen van uw nieuwe bedrijf. Voldoen ze nog wel aan de nieuwe situatie?

Welke waarde

Verzekert u zich bijvoorbeeld tegen nieuwwaarde, marktwaarde of een andere waarde? Een bedrijfspand verzekert u tegen de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om uw bedrijf opnieuw te bouwen, als het bijvoorbeeld door brand is verwoest. Bij een huurpand wilt u meer weten over het huurdersbelang. Dit betekent: welke veranderingen en verbeteringen heeft de verhuurder zelf toegevoegd aan het pand?

Voordeliger

Belangrijk om te weten: als u gaat verhuizen vervalt uw opstalverzekering automatisch. Met deze verzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw bedrijfsgebouwen.

De verzekeringen voor de inventaris, zoals computers, blijven gewoon doorlopen. Zodra u een bedrijf overneemt hebt u dus twee inboedelverzekeringen. Deze verzekert tegen schade aan uw inventaris. Het is vaak voordeliger een nieuwe inboedelverzekering af te sluiten die geldt voor het bestaande én het nieuwe bedrijf. U kunt ook één van de twee inboedelverzekeringen uitbreiden.

Let op de staat van het pand

Bij overname van een pand moet u ook goed letten op de staat van het pand en de inventaris. Hoe goed staat alles erbij en wat kost het om het op te knappen? Is het meteen goed te gebruiken of moet u nog veel aanpassen? Denk bijvoorbeeld aan allerlei wetten en regels waar u zich aan moet houden, zoals de regels voor gezond en veilig werken (Arbowet). Ook wilt u misschien kwaliteitskeurmerken hebben.

Achterstallig onderhoud

Heeft het pand achterstallig onderhoud? Het pand is dan minder waard. Dit heeft gevolgen voor het bedrag waarvoor u het wilt verzekeren. Voldoet de indeling van het pand nog wel aan allerlei regels die u moet naleven? Een fabrieksruimte moet bijvoorbeeld allerlei afgescheiden ruimtes hebben om brandveilig te zijn.

Meer weten?