Kritische vragen reizen

Kritische vragen die u helpen de juiste keuzes te maken over reizen verzekeren.

Dekt mijn reisverzekering wel sieraden en elektronica?

Ja. Sieraden en elektronica vallen onder de noemer ‘bagage’ van uw reisverzekering. Bagage is over het algemeen standaard meeverzekerd. Wel zijn er aan een vergoeding bij schade of diefstal vaak voorwaarden verbonden. Zo gelden er meestal specifieke maximumbedragen. Kijk dus goed naar de hoogte van de maximumbedragen in de polisvoorwaarden van uw reisverzekering. En hoe ze gekoppeld zijn aan het aantal mensen dat meereist.

Controleer ook of er een eigen risico is. Dat is meestal het geval. En let op: verzekeraars stellen soms eisen aan hoe u met uw spullen omgaat. Zo zijn uw spullen vaak niet verzekerd als u ze 's nachts in de auto laat liggen. Worden deze ’s nachts toch uit uw auto gestolen? Dan valt deze schade niet onder de dekking van de reisverzekering.

Wanneer loont het om een doorlopende reisverzekering af te sluiten?

Dat kan verschillen per verzekeraar. Gaat u minder dan drie weken per jaar op vakantie? Dan is het over het algemeen voordeliger om te kiezen voor een kortlopende reisverzekering. Gaat u meer dan drie weken per jaar op vakantie? Dan is het verstandig en vooral gemakkelijk om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. U bent daarmee het hele jaar door verzekerd. U hoeft dan niet bij elke reisje eraan te denken dat u een reisverzekering moet afsluiten.

Bovendien: een doorlopende reisverzekering geldt ook voor dagtripjes naar het buitenland. En bij geboekte reizen binnen Nederland.

Valt schade aan een huur- of leaseauto op vakantie ook onder de dekking van de reisverzekering?

Een auto die u in het buitenland huurt, valt niet onder de reisverzekering. Vergeet dus niet een aparte verzekering bij het verhuurbedrijf te sluiten. Ook voor leaseauto’s geldt dat deze apart verzekerd moeten zijn. Check in ieder geval de voorwaarden goed, voordat u vertrekt.

Wordt een negatief reisadvies gedekt onder de annuleringsverzekering?

Nee. Een negatief reisadvies is géén geldige annuleringsreden. De annuleringverzekering vergoedt alleen wanneer u uw vakantie moet annuleren, of vervroegd moet terugkeren vanwege persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld door overlijden van een familielid, of gedwongen ontslag

Wilt u uw vakantie annuleren vanwege een negatief reisadvies? Neemt u dan eerst contact op met de reisorganisatie waar u uw vakantie hebt geboekt. Soms kunt u in overleg met uw reisorganisatie kosteloos omboeken naar een andere bestemming. Heeft het calamiteitenfonds uw bestemming bestempeld als “dekkingsbeperking”? Dan kunt u eventueel uw reis zonder kosten annuleren bij uw reisorganisatie. Bestemmingen waarvoor een dekkingsbeperking geldt, vindt u op www.calamiteitenfonds.nl. Houd wel in de gaten of uw reisorganisatie bij het calamiteitenfonds is aangesloten.

Geldt mijn reisverzekering ook als ik op een borstel- of oefenbaan in Nederland ga wintersporten?

Ja. Mits dit tijdens een reis is. Dus met minimaal één overnachting tegen betaling in bijvoorbeeld een hotel of vakantiehuisje. Dagtrips of uitjes vallen dus niet onder de reisverzekering. Bij winteractiviteiten in het buitenland hebt u overigens een aanvullende wintersportdekking nodig.