Kritische vragen pleziervaartuig

Kritische vragen over alles wat te maken heeft met uw pleziervaartuig verzekeren.

Klopt het dat er niet altijd uitgekeerd wordt als een verzekerde boot gestolen wordt?

Hebt u een bootverzekering met diefstaldekking? Zorg er dan wel voor dat u de nodige preventiemaatregelen hebt genomen. Bij Delta Lloyd gelden bijvoorbeeld specifieke eisen voor boten. Zijn ze korter dan 6 meter? Dan moeten ze in de jachthaven beveiligd zijn met een ketting of kabel. Deze moet een hardstalen kern hebben van minimaal 10 mm. En worden bevestigd met een deugdelijk hangslot. Ook gelden er specifieke eisen voor trailers. Deze moet u beveiligen met een wielklem en een disselslot. Op sloepen moet een track-and-tracesysteem aanwezig zijn.

Check daarom goed wat precies de voorwaarden zijn, dan is er geen discussie in geval van diefstal.

Stel, mijn boot is goed beveiligd, maar wordt toch gestolen. Wat krijg ik dan vergoed?

Wat de meeste verzekeraars vergoeden, hangt vaak samen met de dagwaarde van de boot. Sommige verzekeraars hanteren voor nieuw aangekochte boten een voordeligere regeling. Zij keren dan namelijk niet de dagwaarde van uw boot uit, maar de aankoopwaarde.

Als iemand anders in mijn boot vaart, ben ik dan ook verzekerd?

Ja. Maar alleen als die persoon met uw toestemming in uw boot vaart.

En let op: eventuele schade gaat ten koste van uw eigen risico en no-claimkorting. Overigens is verhuur uitdrukkelijk uitgesloten bij dit type verzekeringen.

Ik heb dure navigatieapparatuur in mijn boot. Is die ook verzekerd?

Uw inventaris aan boord is verzekerd. Ingebouwde navigatieapparatuur valt daar ook onder. Ook als de schade is ontstaan door brand of diefstal. Verder zijn ook niet-nautische zaken meeverzekerd, zoals kleding en keukengerei. Dit heet ook wel de huishoudelijke inboedel. Het standaard verzekerde bedrag voor de huishoudelijke inboedel is meestal 20 procent van het verzekerde bedrag van uw boot. Dit bedrag kunt u uiteraard naar wens verhogen.

Zijn er nog belangrijke dekkingen en uitsluitingen waar ik op moet letten bij het afsluiten?

Sluit u een verzekering voor uw boot af? Dan is het belangrijkste dat er geen sprake is van een zogenoemde 'aftrek nieuw voor oud'. Niet veel verzekeraars bieden dit aan. Als er geen sprake is van 'aftrek nieuw voor oud' dan ontvangt u een uitkering die hoog genoeg is om beschadigde delen te repareren of indien nodig te vervangen.

Wordt er ‘aftrek nieuw voor oud’ gehanteerd? En hebt u bijvoorbeeld een afgebroken mast? Dan krijgt u alleen de waarde vergoed van een mast van vergelijkbare leeftijd en staat. In de praktijk betekent dat vaak een zeer lage uitkering.

Is mijn boot ook verzekerd als ik aan evenementen of wedstrijden deelneem?

Bij de meeste verzekeraars wel. Sommige verzekeraars sluiten wedstrijden op zee uit. Lees voor deze en eventuele andere uitsluitingen goed de polisvoorwaarden door.

Is mijn boot op elke ligplaats verzekerd, waar ik ook afmeer of voor anker ga?

Ja. In principe bent u verzekerd waar u ook afmeert of voor anker gaat. Verzekeraars stellen meestal wel dat de vaste ligplaats in Nederland, Duitsland of België moet zijn.