Kritische vragen wonen verzekeren

Kritische vragen die u helpen de juiste keuzes te maken over wonen en verzekeren.

Als er schade aan mijn inboedel is, kan ik dan dezelfde spullen nieuw kopen?

Niet alle maatschappijen verzekeren op basis van nieuwwaarde. Nieuwwaarde  betekent dat u uw spullen nieuw kunt kopen. Bijvoorbeeld er wordt bij u ingebroken en uw tv wordt gestolen. U hebt deze vorig jaar voor 1.000 euro gekocht. Diezelfde tv kunt u nu kopen voor 750 euro. U krijgt dan ook 750 euro vergoed. De nieuwwaarderegeling geldt niet voor oudere spullen.  Dat zijn spullen die bij schade minder waard zijn dan 40 procent van de  nieuwwaarde, bijvoorbeeld een tv van 10 jaar oud.

Mijn inboedel is al verzekerd. Waarom zou ik dan nog een kostbaarhedenverzekering sluiten?

Inboedelverzekeringen dekken een gangbare inboedel. Die dekking kan teleurstellen
als u bijzondere of kostbare voorwerpen in huis hebt. Denk aan een dure fotocamera, gitaar of sieraad. Deze kunt u verzekeren met een kostbaarhedenverzekering. Een kostbaarhedenverzekering kent een wereldwijde dekking (uitgezonderd kunst en antiek). Met een kostbaarhedenverzekering hoeven uw spullen niet aanvullend verzekerd te worden bij bijvoorbeeld het reizen.

Zijn er beperkingen in de dekking van mijn elektronica en andere waardevolle spullen?

Dure voorwerpen, zoals elektronica, zijn vaak aan een maximum gebonden. Bovendien zijn ze meestal alleen in uw huis verzekerd. Voor verzekerd gebruik buitenshuis is een buitenshuisdekking nodig. Die geldt voor gewone spullen die u meeneemt, zoals een sporttas. Overigens vaak wel alleen in Nederland.

Wilt u ook waardevolle spullen, zoals een dure fotocamera, buitenshuis verzekeren? Dan hebt u een kostbaarhedenverzekering nodig. Daarvoor moet u wel de waarde van uw inboedel goed inschatten. En ook regelmatig checken en zo nodig aanpassen. Per categorie kunnen de maximale vergoedingen ver uit elkaar liggen. De ene verzekeraar vergoedt audio en computers tot maximaal 1.000 euro. De andere verzekeraar tot maximaal 12.000 euro. De ene verzekeraar vergoedt lijfsieraden tot maximaal 1.000 euro. De andere verzekeraar tot maximaal 5.000 euro. Let dus ook goed op welke categorie voor u belangrijk is. Uw verzekeringsadviseur kan u hierbij goed helpen.

Waarom zou ik een kostbaarhedenverzekering afsluiten als ik geen schilderijen of antiek heb?

Een kostbaarhedenverzekering is niet alleen voor dure schilderijen of antiek. Deze verzekering is juist ook voor spullen als een muziekinstrument of foto- en filmapparatuur. Ook biedt deze verzekering een uitgebreide dekking bij schade of diefstal. Daarnaast verzekert u uw kostbare spullen hiermee ook buiten uw woning. (Een inboedelverzekering vooral spullen in uw woning.) Kijk dus goed of u zich eventueel aanvullend moet verzekeren.

Waar moet ik op letten als ik een inboedelverzekering afsluit?

Er zijn een paar punten waar u specifiek op moet letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering:

 • Allereerst de vergoeding bij schade. Keert de verzekeraar uit op basis van
  dagwaarde of nieuwwaarde? Met dagwaardevergoeding kunt u niet opnieuw
  uw bezittingen aanschaffen. Had u uw flatscreen vier jaar geleden nog voor
  1.000 euro gekocht? Dan kan het zijn dat u nu maar 600 euro vergoed krijgt.
 • Vervolgens kijkt u of er sprake is van een eigen risico bij schade. Zo ja, hoe
  hoog? Dit eigen risico wordt namelijk ingehouden op uw schadevergoeding.
 • Daarnaast kennen veel verzekeraars maximumbedragen voor vergoedingen.
  Denk aan vergoedingen voor audiovisuele apparatuur, zoals computers
  en muziekinstallaties. Of voor antiek en muziekinstrumenten. Controleer
  of deze maximumbedragen passen bij de waarde van uw spullen. Deze
  maximumbedragen kunnen vaak op verzoek tegen extra premie worden
  verhoogd.
 • Ten slotte is er nog de vergoeding voor verbeteringen of voorzieningen. Het
  gaat dan om verbeteringen of voorzieningen die u tussentijds aan de woning
  hebt aangebracht. Als huurder of als koper. Veel verzekeraars vergoeden bij
  schade deze verbeteringen of voorzieningen niet.

Moet ik mijn opstal- en mijn inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar sluiten?

Dat hoeft niet, maar is wel verstandig. Ontstaat er schade aan uw woning, bijvoorbeeld door brand of inbraak? Dan is er geen misverstand over wie welke schade vergoedt. Brengt u meerdere verzekeringen onder bij één verzekeraar, dan krijgt u bovendien vaak pakketkorting. Nog een voordeel is dat de opstal- en inboedelverzekering vaak op dezelfde datum worden verlengd. Dat maakt het een stuk makkelijker als u wilt overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Waar moet ik op letten als ik een rechtsbijstandsverzekering afsluit?

Voordat u een rechtsbijstandsverzekering afsluit is het belangrijk dat u bijvoorbeeld op de volgende punten let:

 • Zijn al bestaande conflicten gedekt door de verzekering?
 • Welke uitsluitingen zijn er? Dus welke geschillen zijn wel en welke zijn niet gedekt?
 • Kiest u voor het verzekeren van verkeersrechtsbijstand? Dan hoeft u vaak bij uw autoverzekering de module motorrijtuigenrechtsbijstand niet af te sluiten.
 • Is er een wachttermijn en zo ja, hoe lang is die? Voor sommige conflicten geldt bij veel verzekeraars namelijk een wachttijd van 3 tot 6 maanden. Dit is vaak zo bij arbeids- en bouwconflicten. Geschillen bestaan dan vaak al eerder dan het moment dat het uit de hand loopt.
 • In welke landen bent u wel en niet verzekerd? Dit verschilt vaak per rechtsgebied of conflict. Voor verkeerszaken geldt vaak een dekking in Europa. Voor veel andere geschillen geldt alleen dekking in Nederland.
 • Hanteert de verzekeraar een minimumbedrag voor schade? Alleen vanaf dat bedrag komt u dan met uw geschil in aanmerking voor rechtshulp.

Waar moet ik op letten als ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluit?

U zou misschien verwachten dat veelvoorkomende situaties wel gedekt zijn. Toch is dat niet altijd zo. Niet alle verzekeraars vergoeden aansprakelijkheid als er schade ontstaat tijdens vriendendiensten of sport- en spelsituaties. Bijvoorbeeld als u een van uw medespelers tijdens het voetballen ernstig blesseert. Of als er schade is bij logeer- of oppassituaties. Bijvoorbeeld als uw dochter bij opa en oma logeert en per ongeluk een vaas breekt.

Bekijk in de polis goed wat uw aansprakelijkheidsverzekering dekt. En kijk meteen ook even naar de hoogte van uw eigen risico. Let verder op de eventuele buitenlanddekking. Hebt u huisdieren? Kijk dan of de schade is gedekt die zij veroorzaken.

Wij huren. Dan heb ik toch geen overlijdensrisicoverzekering nodig?

Dat is een misverstand. Woont u samen? Dan deelt u vaak samen de woonlasten. Als u of uw partner komt te overlijden, valt (een deel van) het inkomen weg. Daardoor kunnen de woonlasten te hoog worden. En kan de nabestaande misschien niet meer in de huurwoning blijven wonen. Met het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden, kan de nabestaande dat alsnog.
Er zijn ook andere redenen om toch een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld als u de studiekosten van uw kinderen wilt kunnen blijven betalen.