Een levensverzekering heeft een bepaalde einddatum. U kunt de verzekering voor de einddatum opzeggen. Dit noemen wij afkopen. Bekijk uw verzekering in Mijn Delta Lloyd en geef direct uw wijziging aan ons door.

Procedure afkoop

Stappen en doorlooptijden

1. Offerte aanvragen of al ontvangen?

Hebt u al een offerte ontvangen? Ga dan direct naar stap 3 om uw keuze door te geven. Zo niet, ga dan verder met stap 2.

2. Vraag offerte op

Vul het formulier in via de link bij stap 3 of via Mijn Delta Lloyd.

Binnen vijftien werkdagen ontvangt u van ons een offerte. In deze offerte leest u of afkoop mogelijk is, de hoogte van de afkoopwaarde en wat de eventuele fiscale gevolgen van het opzeggen van uw levensverzekering zijn.

3. Keuze doorgeven

Geef uw keuze door via Mijn Delta Lloyd of via het online formulier.

4. Opzeggen verzekering

Wij beëindigen uw levensverzekering binnen vijftien werkdagen na ontvangst van uw keuze en alle gevraagde documenten. Wanneer er nog documenten niet goed leesbaar zijn, vragen wij deze zo snel mogelijk bij u op.

5. Bevestiging ontvangen

U ontvangt van ons een uitkeringsbevestiging per post.

Vind een adviseur

Voor persoonlijk financieel advies

Vind een adviseur

Wat u moet weten over afkopen

Het afkopen van uw levensverzekering kan de volgende voor- en nadelen hebben voor u: 

Voordelen

  • Afkopen is gratis. Let op: er zijn misschien wel fiscale gevolgen van afkopen.
  • U hebt direct beschikking over uw opgebouwde bedrag. Let op: hebt u de verzekering verpand, bijvoorbeeld voor uw hypotheek? Dan moet de bank (de pandhouder) eerst toestemming geven. 

Nadelen

Hebt u een beleggingsrekening? Dan loopt u misschien rendement mis. In de beginjaren gaat namelijk een groter deel van uw inleg naar het betalen van kosten. Van een kleiner deel kopen wij uw participaties (beleggingseenheden). Na een paar jaar gaat een kleiner deel van uw inleg naar het betalen van kosten. Er is dan meer geld om beleggingen te kopen.

Risico’s van afkopen

Als u de levensverzekering stopzet voor de einddatum, kan dit fiscale gevolgen hebben. U moet bijvoorbeeld belasting betalen over het geld dat vrijkomt.

Een financieel adviseur kan u adviseren of het verstandig is om de levensverzekering te stoppen.

Vind een adviseur

Hypotheek en afkopen van levensverzekering

Hebt u een levensverzekering afgesloten in combinatie met een hypotheek? Dan is het mogelijk dat uw verzekering is verpand aan de bank (de organisatie die u een hypotheeklening geeft). 

Verpanding betekent dat de bank recht heeft op (een deel van) het geld dat vrijkomt uit uw verzekering. Bijvoorbeeld als u overlijdt. Zo heeft de bank (de pandhouder) meer zekerheid dat hij de hypotheeklening helemaal terugkrijgt.

Wilt u uw levensverzekering afkopen? En is uw verzekering verpand? Dan moet de bank eerst toestemming geven voor de aanpassingen. 

Naar boven