Hoe gaat Nederland met Pensioen?

De doorgevoerde wijzigingen in het Nederlandse pensioenstelsel hebben grote impact op uw inkomen voor later. Delta Lloyd helpt u graag door het delen van kennis. Kennis die u inzicht biedt. Lees de informatie uit het Delta Lloyd onderzoek 'Hoe gaat Nederland met pensioen?'. Hoe kijken Nederlanders nu aan tegen de verhoging van de pensioenleeftijd? Zijn we eigenlijk wel klaar voor langer doorwerken?

Tevreden werknemers willen langer doorwerken

Wel of niet later met pensioen gaan, draait niet alleen om financiële aspecten. Zachte factoren zoals plezier in het werk spelen ook een grote rol. Werknemers in Nederland die heel tevreden zijn over hun huidige baan willen 5 jaar later met pensioen dan hun ontevreden collega’s. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ van Delta Lloyd.
Werkplezier, plezierige werkomgeving en salaris zijn de meest bepalende drijfveren voor langer doorwerken. Een stijging van één punt van het rapportcijfer voor de huidige baan staat voor een stijging van de gewenste pensioenleeftijd van ongeveer een half jaar.

Meer over tevreden werken

Nederlanders niet klaar voor hogere pensioenleeftijd

Delta Lloyd wil het pensioenbewustzijn vergroten en mensen stimuleren zich op tijd over hun pensioen te buigen. Wij helpen mensen hun eigen koers te bepalen en inzicht te geven door begrijpelijke communicatie, vereenvoudiging van de producten, het bieden van ondersteuning en het agenderen van pensioenontwikkelingen.

Meer over hoe Nederland met pensioen gaat

Hoe denkt uw werkgever over langer doorwerken? En hoe verschilt dit van u?

Het onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ is uitgevoerd onder 303 werkgevers en 1000 Nederlandse werknemers. Hieruit kwamen een aantal opmerkelijke verschillen naar voren. Zo staan werkgevers bijvoorbeeld negatiever tegenover langer doorwerken dan hun medewerkers denken. Veel werkgevers treffen dan ook geen maatregelen om langer door te werken voor werknemers mogelijk te maken. Als ze wel iets doen, dan sluit dit vaak niet aan bij wat werknemers willen.

Meer verschillen tussen werkgevers en werknemers over langer doorwerken

Wat doet uw werkgever voor u zodat u straks langer kunt doorwerken?

Wilt u langer doorwerken? En zo ja, bent u tevreden hoe uw werkgever u hierin ondersteunt? Uit het Delta Lloyd onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ blijkt dat maar 24% van de werknemers vindt dat hun werkgever positief is over doorwerken na 65 jaar. Tweederde van de werknemers vindt dat hun werkgever hen hierin onvoldoende ondersteunt. Ook geven werknemers aan dat de werkgever niet de maatregelen biedt waar zij behoefte aan hebben.

Meer over uw werkgever en straks langer doorwerken

Wat kunt u doen om straks langer door te werken?

Hebt u al iets geregeld om straks langer door te kunnen werken? Of er wel eens over nagedacht? Uit het Delta Lloyd onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ blijkt dat 64% niets heeft geregeld om langer door te kunnen werken en dit voorlopig ook niet van plan is. Maar werknemers vinden het wel belangrijk nu iets te regelen om langer door te kunnen werken. Minder gaan werken is bijvoorbeeld een oplossing en voor 45% van de werknemers in Nederland bespreekbaar.

Meer over u en straks langer doorwerken

Bent u goed voorbereid om later met pensioen te gaan?

Nieuwsgierig naar het pensioenbewustzijn van u en uw collega’s en hoe de gemiddelde werknemer aankijkt tegen langer doorwerken? Uit het Delta Lloyd onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ blijkt dat ruim 40% van de werknemers in Nederland vreest niet door te kunnen werken tot 67 jaar. Maar een kwart denkt wel door te kunnen werken tot 67 jaar of ouder. Werknemers denken gemiddeld te kunnen doorwerken tot 65,5 jaar.

Meer over goed voorbereid met pensioen gaan

Pensioenleeftijd naar 67 jaar

De AOW-leeftijd stijgt de komende jaren naar 67 jaar. Ook de pensioenleeftijd stijgt naar 67 jaar. Wat betekent de verhoging van de pensioenleeftijd voor u? En wat kunt u eventueel zelf regelen voor uw pensioen?

Wat betekent dit voor u en voor uw pensioen?
pensioen uitlegvideo's

Uitlegvideo's pensioen

Bekijk de verschillende korte uitlegvideo’s. Hierin geven we onder andere uitleg over hoe u inzicht krijgt in uw pensioen, uw pensioenregeling bij Delta Lloyd, de risico’s die u loopt en de mogelijkheden die u hebt.