Pensioenbegrippen - S

Veel mensen vinden hun pensioen nogal ingewikkeld. Dit komt vooral door de moeilijke pensioentermen. Delta Lloyd begrijpt dat en heeft daarom de belangrijkste begrippen voor u op een rij gezet.

Salaris/diensttijd regeling

Uw uiteindelijk te bereiken pensioen hangt af van het aantal jaren dat u bij uw werkgever hebt gewerkt, de hoogte van uw salaris en het opbouwpercentage per dienstjaar. Eindloonregelingen en middelloonregelingen zijn voorbeelden van salaris/diensttijdregelingen.

Scheiding

Een scheiding is het beëindigen van uw relatie met uw partner. Denk hierbij aan:

  • echtscheiding
  • ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed
  • beëindiging van het geregistreerd partnerschap of de samenlevingsovereenkomst

Slaper

Hebt u meegedaan aan een pensioenregeling, maar doet u nu niet meer mee? En bent u nog niet gepensioneerd? Dan is uw polis premievrij. U wordt dan ook wel ‘slaper’ of gewezen deelnemer genoemd.

Solvabiliteit

Het vermogen van de pensioenuitvoerder om op langere termijn aan zijn pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

Startbrief

Meldt u zich aan bij een nieuwe pensioenregeling? Dan krijgt u binnen drie maanden een startbrief. In de startbrief vindt u de belangrijkste kenmerken van uw pensioenregeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan welk pensioen er wordt opgebouwd, zoals ouderdoms-, partner- en/of arbeidsongeschiktheidspensioen. Maar ook de risico’s die u als werknemer loopt en informatie over een eventuele vrijwillige pensioenregeling. Ook leest u in uw startbrief welke informatie u wanneer aan Delta Lloyd moet doorgeven. Zo kunnen veranderingen in uw privé- of werksituatie gevolgen hebben voor uw pensioen. Leest u uw startbrief daarom goed door.

Switch kosten

Kosten die in rekening worden gebracht als u overstapt van het ene naar het andere fonds van dezelfde fondsaanbieder.