Pensioenbegrippen - N

Veel mensen vinden hun pensioen nogal ingewikkeld. Dit komt vooral door de moeilijke pensioentermen. Delta Lloyd begrijpt dat en heeft daarom de belangrijkste begrippen voor u op een rij gezet.

Nabestaandenlijfrente

De nabestaandenlijfrente is bedoeld voor de verzorging van nabestaanden. De lijfrente kan alleen ingaan bij uw overlijden of bij het overlijden van uw (ex-)partner. De lijfrente wordt levenslang of tijdelijk uitgekeerd. Wordt de lijfrente uitgekeerd aan uw kinderen of kleinkinderen? Dan eindigt de uitkering uiterlijk op hun 30e verjaardag of anders bij hun overlijden.

Neutraal profiel

Uw risicoprofiel geeft de verhouding weer tussen het risico dat u wilt nemen en het rendement dat daar tegenover staat. Wilt u een goede kans op een hoger pensioenkapitaal bij goede beleggingsresultaten? En daarnaast niet al te veel risico lopen op een tegenvallend pensioenkapitaal bij minder goede koersontwikkelingen? Dan past een neutraal risicoprofiel het beste bij u. Dit is een ideale mix tussen rendement en risico voor uw pensioenopbouw. 

Neutrale Lifecycle

Delta Lloyd is als pensioenuitvoerder verantwoordelijk voor de beleggingen binnen uw pensioenregeling. Daarbij zorgt Delta Lloyd ervoor dat het beleggingsrisico beperkt blijft. Hiervoor heeft Delta Lloyd lifecycles ontwikkeld. In de lifecycles wordt door ons steeds voorzichtiger belegd naarmate uw pensioendatum dichterbij komt. De beleggingsrisico’s zijn wel voor u. De Neutrale Lifecycle is de standaard Lifecycle van Delta Lloyd, met een gemiddelde balans tussen rendement en risico. In de Neutrale Lifecycle beleggen we vanaf vijftien jaar voor de pensioendatum elk jaar meer in de Pensioenstabilisator en minder in aandelen, onroerend goed en obligaties. Is uw gewenste risicoprofiel Neutraal? Dan past de Neutrale Lifecycle het beste bij u.

Niet-actieve deelnemer

Krijgt u een nieuwe baan bij een ander bedrijf? Dan doet u niet meer mee aan de pensioenregeling van uw oude werkgever. U hebt later wel nog recht op het pensioen dat u hebt opgebouwd via uw oude werkgever. Dat blijft van u. U bent dan een niet-actieve deelnemer. Dit wordt ook wel ‘gewezen deelnemer’ genoemd.