Pensioenbegrippen - L

Veel mensen vinden hun pensioen nogal ingewikkeld. Dit komt vooral door de moeilijke pensioentermen. Delta Lloyd begrijpt dat en heeft daarom de belangrijkste begrippen voor u op een rij gezet.

Langleven risico

Het risico dat iemand langer leeft dan gemiddeld wordt verwacht en daardoor niet genoeg pensioen heeft. Als u een gegarandeerd pensioen heeft, ligt het langleven risico bij de pensioenuitvoerder. Deze moet namelijk het gegarandeerde pensioen langer uitbetalen als u langer leeft. Bij een beschikbare premie regeling of kapitaalsovereenkomst ligt het risico bij u, als deelnemer. Op pensioendatum moet u namelijk met het beschikbare kapitaal een pensioen aankopen. Stijgt de levensverwachting? Dan koopt u met het kapitaal een lager pensioen aan (omdat dit langer moet worden uitgekeerd).

Levensloopregeling

Als u in loondienst was, kon u tot 1 januari 2012 met de levensloopregeling sparen voor verlof. Was u op 1 januari 2012 geen deelnemer aan de levensloopregeling? Dan kunt u niet meer gebruikmaken van deze regeling. Was u op 1 januari 2012 wel deelnemer aan de levensloopregeling? Dan is de regeling voor u aangepast. Kijkt u voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Lifecycle

Dit is de beleggingsvorm waarbij uw pensioenpremie wordt belegd op basis van uw leeftijd. Hoe dichter u bij uw pensioendatum komt, hoe minder risico u met uw beleggingen loopt. Er zijn drie Lifecycles: Defensieve, Neutrale en Offensieve Lifecycle. De Neutrale Lifecycle kent een gemiddelde balans tussen rendement en risico. De Defensieve Lifecycle belegt met iets minder risico, maar de kans op hoog rendement is kleiner. De Offensieve Lifecycle belegt met iets meer risico dan de Neutrale Lifecycle, maar de kans op hoog rendement is groter. Kijkt u ook op deltalloyd.nl/pensioenbeleggen.

Lijfrente

U kunt geld opzij zetten voor later door een lijfrenteverzekering af te sluiten. Met een lijfrenteverzekering betaalt u elke maand of elk jaar een premie (of u stort het bedrag in één keer). Als de verzekering eindigt, krijgt u tot aan uw overlijden iedere maand een uitkering. Dat is de lijfrente. Met een lijfrenteverzekering zorgt u ervoor dat u later meer pensioen hebt. Er zijn meerdere vormen lijfrente:

1. Oudedagslijfrente
2. Nabestaandenlijfrente
3. Tijdelijke oudedagslijfrente

Lijfrentepremieaftrek

Als u een lijfrenteverzekering, een lijfrentespaarrekening of een lijfrentebeleggingsrekening hebt, betaalt u daarvoor een premie. Dit heet een lijfrentepremie. Deze premie mag u onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Dat heet de lijfrentepremieaftrek. Als de verzekering eindigt, wordt de lijfrente uitbetaald. Over deze uitkering moet u dan wel belasting betalen.

Lopende kosten

Binnen beleggingsfondsen worden jaarlijks lopende kosten in rekening gebracht. Dit zijn kosten die de fondsbeheerder maakt en die binnen de beleggingsfondsen worden verrekend. Denk hierbij aan beheer-, bank-, accountants-, marketingkosten en servicekosten. Deze kosten worden in mindering gebracht op de waarde in het beleggingsfonds en zijn van invloed op de koers van het beleggingsfonds.