Pensioenbegrippen - H

Veel mensen vinden hun pensioen nogal ingewikkeld. Dit komt vooral door de moeilijke pensioentermen. Delta Lloyd begrijpt dat en heeft daarom de belangrijkste begrippen voor u op een rij gezet.

Herstelplan

Kan een pensioenfonds niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen? Dan moet het een herstelplan opstellen. Hierin staan onder andere maatregelen om binnen een bepaalde periode weer aan het minimaal vereiste eigen vermogen te voldoen (een dekkingsgraad van minimaal 105 procent).

Herverzekering

Pensioenfondsen en levensverzekeraars kunnen bepaalde risico’s en verplichtingen onderbrengen bij een (andere) verzekeringsmaatschappij. Denk hierbij aan het risico van overlijden of invaliditeit. Onderbrengen kan geheel of gedeeltelijk. Dit noemen we ‘herverzekeren’.

Hoog/laag-constructie

U kunt kiezen om vanaf uw pensionering eerst een hoger pensioen en later een lager pensioen te krijgen. Of andersom. Dit noemen we de hoog/laag of laag/hoogconstructie. De eerste periode is altijd 5 of 10 jaar. Het verschil tussen het hoogste en het laagste pensioen moet binnen bepaalde grenzen blijven. Wettelijk is geregeld dat de laagste uitkering altijd 75% van de hoogste uitkering is. Maar u kunt ook een andere verhouding tussen de laagste en de hoogste uitkering kiezen. Wilt u weten welke mogelijkheden u hebt binnen uw pensioenregeling? Bekijk dan uw pensioenreglement.