Pensioenbegrippen - E

Veel mensen vinden hun pensioen nogal ingewikkeld. Dit komt vooral door de moeilijke pensioentermen. Delta Lloyd begrijpt dat en heeft daarom de belangrijkste begrippen voor u op een rij gezet.

Eigen bijdrage

Het deel van de pensioenkosten dat een werknemer zelf betaalt voor de pensioenregeling.

Eindloonregeling

In de eindloonregeling hangt de hoogte van uw pensioen af van het salaris dat u verdient in het laatste jaar. Vandaar de term ‘eindloon’. Bij iedere salarisverhoging wordt het pensioen dat u al hebt opgebouwd, opgetrokken naar uw nieuwe salarisniveau. Andere regelingen zijn de middelloonregeling en de beschikbare premieregeling.

Ex-echtgenoot

Uw ex-echtgenoot is de persoon met wie u eerst getrouwd was. Het kan zijn dat uw ex-echtgenoot na de scheiding nog steeds recht heeft op een deel van uw pensioen. Andersom kunt u ook recht hebben op een deel van het pensioen van uw ex-echtgenoot.

Ex-partner

Uw ex-partner is de persoon die eerst uw officiële partner was en nu niet meer. Het kan zijn dat uw ex-partner na de scheiding nog steeds recht heeft op een deel van uw pensioen. Andersom kunt u ook recht hebben op een deel van het pensioen van uw ex-partner.

Excedentregeling

In een pensioenregeling staat omschreven over welk deel van uw salaris u pensioen opbouwt. Hier zit een maximum aan. Als u meer verdient, kunt u soms meedoen aan een excedentregeling. Dit is een aanvullende pensioenregeling. U kunt dan pensioen opbouwen over het deel van uw salaris dat boven het maximale salaris in de (basis)pensioenregeling ligt.

Extra premie

U kunt uw pensioen aanvullen door extra premie voor extra pensioen te storten. Uw  pensioenregeling (uw werkgever/pensioenfonds) moet deze mogelijkheid wel bieden. U kunt uw pensioen ook aanvullen door bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering af te sluiten.