Wat is het Garant Pensioen Plan?

U hebt een Garant Pensioen Plan bij Delta Lloyd. Dit is een uitkeringsovereenkomst, ook wel salaris-diensttijdregeling genoemd.

De hoogte van uw pensioen

Een uitkeringsovereenkomst geeft u veel zekerheid over de hoogte van uw pensioen. Elk jaar bouwt u namelijk een deel van uw uiteindelijke pensioenuitkering op. De uiteindelijke hoogte van uw pensioen hangt af van:

 • uw salaris;
 • uw pensioenregeling;
 • hoeveel jaar u pensioen opbouwt bij uw werkgever;
 • wat het opbouwpercentage is;
 • een eventuele toeslagverlening.

De hoogte van uw pensioen vindt u in uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO), dat u ieder jaar rond september ontvangt. U ziet hoeveel pensioen u tot nu toe hebt opgebouwd en het pensioen dat u naar verwachting op pensioenleeftijd kunt bereiken. Op uw UPO ziet u nominale bedragen staan. Dit betekent dat als u later met pensioen gaat, u niet zoveel kunt kopen van uw pensioen als u nu misschien verwacht. Dit omdat de prijzen dan gestegen zijn (inflatie).

Verschillende uitkeringsovereenkomsten

Er zijn verschillende soorten uitkeringsovereenkomsten. In uw Pensioenstartbrief ziet u welke uitvoeringsovereenkomst u hebt.

 1. Middelloonregeling
  Bij een middelloonregeling hangt de uiteindelijke hoogte van uw pensioen af van uw gemiddelde salaris tijdens uw dienstverband bij uw werkgever. Gaat u meer verdienen? Dan bouwt u vanaf dat jaar ook meer pensioen op, op basis van uw nieuwe salaris.
 2. CDC-regeling
  Een CDC-regeling (Collectief Defined Contribution) is een soort middelloonregeling. Dat betekent dat de hoogte van uw uiteindelijke pensioen is gebaseerd op het gemiddelde salaris dat u tijdens uw loopbaan verdient. Daar komt dan ook de term ‘middelloon’ vandaan. Er is wel een belangrijk verschil tussen een middelloonregeling en een CDC-regeling. De werkgever spreekt een pensioenbudget af. Blijkt dat de beoogde pensioenopbouw niet kan worden betaald uit het budget? Dan bouwt u in dat jaar wat minder pensioen op. Het kan dus zijn dat u in enig jaar minder pensioen opbouwt dan u vooraf denkt. Het pensioen dat u tot nu toe hebt opgebouwd, is zeker. Dit kan niet worden verlaagd.
 3. Eindloonregeling
  Bij een eindloonregeling hangt de uiteindelijke hoogte van uw pensioen af van uw laatst verdiende salaris. Gaat u meer gaat verdienen? Dan wordt uw opgebouwde pensioen met terugwerkende kracht aangepast aan uw nieuwe salaris. U bouwt dus meer pensioen op. Dit soort uitkeringsovereenkomst komt weinig meer voor.

Kosten van uw pensioen

Elke maand stort uw werkgever een premie voor uw pensioen. Uw werkgever bepaalt of hij de volledige premie betaalt of dat u zelf ook een deel moet meebetalen. U kunt op uw loonstrook zien of en hoeveel pensioenpremie u betaalt.