Rekenvoorbeelden

Om te laten zien hoe je met het Inkomenskompas inzicht krijgt in je pensioen en wat je zelf kunt regelen hebben we de situatie van Sara en Rob op een rij gezet.

Rekenvoorbeeld 1 - Sara's situatie

Sara is een alleenstaande vrouw van 34 jaar met een netto inkomen van 2.500 euro per maand. Ze heeft tot nu toe 7.500 euro gespaard voor later en ze voegt daar iedere maand 50 euro aan toe. Sara wil graag met pensioen als ze 67 jaar is en ze verwacht dan 2.300 euro per maand nodig te hebben om prettig te kunnen blijven leven.

Met het Inkomenskompas ontdekt Sara dat ze vanaf haar 67e niet genoeg inkomen heeft zoals het er nu voor staat. In plaats van de gewenste 2300 euro is haar inkomen 2.000 euro. Het rode gedeelte in het staafdiagram geeft aan dat ze 300 euro per maand tekort komt. De tabel met toelichting op de kleuren onder het diagram laat duidelijk zien wat haar situatie nu is en hoe die in de toekomst zal zijn als verder alles gelijk blijft.

Dit tekort (pensioengat) kan zij op verschillende manieren kleiner maken. Zo kan ze langer doorwerken, meer geld opzij zetten per maand of zorgen dat zij na haar pensioen minder inkomen nodig heeft. Bijvoorbeeld door voordat zij met pensioen gaat de hypotheek op haar huis af te lossen. Hierdoor worden de maandlasten van Sara lager. Het Inkomenskompas - voorbeeldberekening Sara

Rekenvoorbeeld 2 - Rob's situatie

Rob is 43 jaar en getrouwd met Lieke. Hij verdient netto 3.300 euro per maand. Zijn wens is om op zijn 65e met pensioen te gaan. Hij denkt dan 2500 euro inkomen nodig te hebben om prettig te leven. Rob heeft al het een en ander geregeld voor zijn inkomen voor later. Zo heeft hij een bancaire lijfrente die op dit moment 20.000 euro waard is en waar hij iedere maand 150 euro inlegt. En hij heeft een beleggingsrekening met een waarde van 5.000 euro waar hij iedere maand nog eens 75 euro inlegt. Tot slot verwacht Rob een erfenis van ongeveer 75.000 euro tegen de tijd dat hij met pensioen gaat.

Door het Inkomenskompas weet Rob dat hij het goed geregeld heeft. Zoals het er nu voor staat heeft hij vanaf zijn 65e meer inkomen dan hij denkt nodig te hebben. Pas als hij 65 is, krijgt Rob AOW van de overheid. Van zijn 65e tot zijn 67e legt hij daarom per maand een groter deel van zijn inkomen zelf bij dan na zijn 67e jaar. Dit zie je aan de hoogte van de blauwe balk (zelf geregeld). Met de extra maatregelen die Rob heeft getroffen kan hij het bedrag aan AOW dat mist opvangen.

Het Inkomenskompas - voorbeeldberekening Rob

Bekijk nu of jij op koers ligt met je inkomen voor later?