Zelf extra pensioen regelen

Naast het pensioen dat u via uw werkgever opbouwt en de AOW-uitkering van de overheid, kunt u ook zelf extra pensioen regelen. Misschien heeft uw werkgever gekozen dat u binnen de pensioenregeling extra pensioen kunt regelen. Maar u kunt ook zelf iets regelen bij Delta Lloyd. U hebt verschillende mogelijkheden.

Moet u zelf extra pensioen regelen?

De keuze is aan u. U moet zelf beslissen of u extra pensioen wilt regelen. Denkt u dat u later te weinig pensioen krijgt? Wilt u eerder stoppen met werken? Of hebt u door een scheiding of door het wisselen van baan minder pensioen opgebouwd? Dan kan het verstandig zijn om extra pensioen te regelen. Een financieel adviseur kan u adviseren.

Let op! Financieel advies is niet gratis. Uw financieel adviseur brengt hiervoor een bedrag in rekening.

Wat kunt u doen?

U hebt onder andere de volgende mogelijkheden:

 1. Langer doorwerken
  Hoe later u met pensioen gaat, hoe hoger het pensioen dat u straks jaarlijks ontvangt. Hebt u de middelen niet om extra pensioen te regelen? Dan kunt u dus kiezen om langer door te werken. Overleg met uw werkgever wat de mogelijkheden zijn.
 2. Banksparen
  Met banksparen, oftewel sparen via een geblokkeerde spaarrekening, spaart u voor later. Het geld dat u opzij legt, is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. U hebt dan een belastingvoordeel. U mag niet onbeperkt fiscaal vriendelijk sparen. Of u kunt profiteren van een belastingvoordeel is afhankelijk van uw jaarruimte. Een voorwaarde bij banksparen is dat u het geld gebruikt als aanvulling op uw pensioen, u kunt het gespaarde geld niet tussentijds opnemen. Delta Lloyd biedt verschillende mogelijkheden voor banksparen aan.
 3. Hypotheek
  Uw hypotheek (voor een deel) aflossen is een mogelijkheid om ervoor te zorgen dat u later lagere woonlasten hebt. Hierdoor hebt u later ook minder pensioen nodig, omdat uw woonlasten lager zijn.
 4. Uw uitgaven verminderen
  Hebt u niet de financiële ruimte om extra geld opzij te leggen voor uw pensioen? Kijk dan eens naar uw maandelijkse uitgaven. Misschien kunt u nog ergens op besparen, zodat u wel ruimte hebt om iets voor uw pensioen opzij te zetten. 
 5. Pensioen opbouwen over het salaris boven €101.519  
  Per 1 januari 2015 geldt er een bovengrens voor het opbouwen van pensioen. Deze grens wordt jaarlijks geïndexeerd en komt in 2016 uit op € 101.519,-. Dit betekent dat over het stuk salaris boven € 101.519,- de pensioenpremie niet meer fiscaal aftrekbaar is. Faciliteert uw werkgever u met het Pensioen Continu Plan? Dan kunt u ook pensioen voor uw salaris boven €101.519,- opbouwen. Dat helpt u om uw pensioen en dat van uw partner op peil te houden.

Hoe gaat u straks met pensioen?

Delta Lloyd doet ieder jaar onderzoek onder werknemers. Dit onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ geeft u inzicht in hoe pensioenbewust werknemers zijn en hoe zij aankijken tegen langer doorwerken. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat:

 • 40% van de werknemers vreest dat zij niet door kunnen werken tot 67 jaar en
 • 64% van de werknemers niets heeft geregeld om langer door te kunnen werken en dit voorlopig ook niet van plan is. Maar werknemers vinden het wel belangrijk nu iets te regelen om langer door te kunnen werken.

Lees verder voor nog meer weetjes over pensioen, hoe werknemers in Nederland hierover denken en wat u eventueel zelf kunt doen om uw koers te varen en straks met pensioen te kunnen gaan.

Pensioen ABC

Veel mensen vinden hun pensioen best ingewikkeld. Dit komt vooral door de moeilijke woorden en begrippen. Delta Lloyd begrijpt dat en heeft daarom de belangrijkste begrippen voor u op een rij gezet.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Vind hier het antwoord op veelgestelde pensioenvragen.