Uw lijfrentekapitaal komt vrij. U wilt dit bedrag in één keer laten uitkeren. Wij noemen dit afkopen. De Belastingdienst ziet het geld dat u ontvangt als inkomen. Daarom moet u meteen inkomstenbelasting betalen. 

Fiscale gevolgen van afkopen

1. Belasting

De inkomstenbelasting die u moet betalen kan oplopen tot 52%. Wanneer wij uw lijfrente uitkeren, moeten wij direct loonbelasting (maximaal 52%) inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Dit zijn wij verplicht. 
Hebben wij te veel ingehouden? Dan krijgt u dat later terug van de Belastingdienst. Hebben wij te weinig ingehouden? Dan moet u het verschil later nog bijbetalen aan de Belastingdienst.

2. Boete

Hebt u uw lijfrenteverzekering afgesloten na 16 oktober 1990? Dan moet u meestal ook een boete betalen. Deze boete heet revisierente. De boete is 20% van de afkoopwaarde. 
Uw verzekeringsadviseur kan u vertellen of deze boete voor u van toepassing is.

Vind een adviseur

Voor persoonlijk financieel advies

Vind een adviseur

Service & Contact levensverzekering

Handig zaken regelen en contactinformatie

Service & Contact levensverzekering

Belastingregels

De belastingregels verschillen per lijfrenteverzekering. De ingangsdatum en de manier waarop u geld inlegde (eenmalig of op vaste momenten) bepalen uw mogelijkheden.

Financieel advies

Bedenk goed of uitkeren tot uw AOW-leeftijd in uw geval de beste keuze is. Uw financieel adviseur kan u meer vertellen over de mogelijkheden en de fiscale gevolgen.

Vind een adviseur

Online regelen

Wilt u uw lijfrente laten uitkeren tot uw AOW-leeftijd? Regel het direct online.

Keuze doorgeven vrijkomend kapitaal
Naar boven