Ga direct naar inhoud

Je lijfrente komt vrij

Kies voor uitkeren, uitstellen of afkopen.

Je lijfrente komt vrij. Wat zijn je mogelijkheden?

Om je pensioen aan te vullen of om eerder te stoppen met werken, heb je kapitaal opgebouwd in een lijfrenteverzekering of -rekening. Komt je lijfrente vrij? Dan heb je drie mogelijkheden of je kiest voor een combinatie van mogelijkheden:

Je lijfrente uitkeren

Komt je lijfrente vrij? En wil je deze laten uitkeren tegen een vaste rente? Dat kan. Tot twaalf maanden na de storting van je lijfrente op je uitkeringsrekening, kun je de eerste uitkering laten ingaan.

Aanvullende PensioenUitkering

Je lijfrente uitstellen

Komt je lijfrente vrij en wil je je lijfrente uitkering langer dan twaalf maanden uitstellen? Dan kun je je lijfrente door laten groeien met Aanvullende PensioenOpbouw.

Aanvullende PensioenOpbouw

Je lijfrente afkopen

Komt je lijfrente vrij en wil je het bedrag in één keer laten uitkeren (afkoop)? Dan betaal je misschien veel belasting. De Belastingdienst kan bovendien een boete (revisierente) tot 20% van het uitgekeerde bedrag in rekening brengen.

Lijfrenteverzekering ineens uitkeren

Het is belangrijk om op tijd je keuze te maken uit deze drie mogelijkheden. Dat is mogelijk vanaf het moment dat je lijfrentepolis vrijkomt, tot uiterlijk 31 december van het volgende kalenderjaar.

Meer informatie over lijfrente

Wat is een lijfrente?

Met een lijfrente kun je extra pensioen opbouwen met mogelijk belastingvoordeel. Er zijn twee soorten lijfrentes. De lijfrenteverzekering en de bancaire lijfrente, ook wel banksparen genoemd. Een lijfrente kent twee fases: de opbouwfase en de uitkeerfase. Beiden vallen in box 1. Je betaalt alleen belasting over je uitkeringen.

Wanneer moet ik mijn lijfrente uiterlijk laten uitkeren?

De opbouwfase eindigt uiterlijk op 31 december, vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Dit is de einddatum. Je moet je opgebouwde lijfrentekapitaal dan omzetten in een lijfrente-uitkering. Om je lijfrente te laten uitkeren, open je eerst een uitkeringsrekening. Dat is een nieuwe bankspaarrekening of een nieuwe verzekering.
De uitkering van je lijfrente moet voldoen aan de voorwaarden uit de Wet inkomstenbelasting 2001. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van je leeftijd op het moment dat je de uitkeringen laat beginnen.

Meer hierover lees je in de fiscale en juridische regels.

Kan ik mijn lijfrenteverzekering omzetten naar banksparen?

Ja, dat kan. Je lijfrentepolis komt vrij uiterlijk op 31 december, vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Dit is de einddatum. Dan kun je kiezen voor uitkeren of uitstellen van je lijfrente via banksparen. Je vraagt dan een nieuwe bankspaarrekening aan. Daarna wordt je geld vanaf je lijfrenteverzekering naar de bankspaarrekening overgeboekt. Dit heet de kapitaaloverdracht.

Wat betekenen oud regime en huidig regime?

Niet voor alle vrijkomende lijfrentes gelden dezelfde belastingregels. Op sommige lijfrenteverzekeringen geldt het oude regime nog. Andere lijfrenteverzekeringen of bankspaarrekeningen vallen onder het nieuwe regime. Welke mogelijkheden heb je als je je lijfrente laat uitkeren? Dat is verschillend voor het oude en het nieuwe regime. Op de pagina Oud regime en huidig regime leggen we de verschillen verder uit.

Wat gebeurt er met een lijfrenteverzekering bij overlijden?

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Ben je de begunstigde van een lijfrentepolis of een gouden handdrukkapitaal? De verzekeraar vraagt je dan te kiezen hoe je het kapitaal wilt laten uitkeren. Je hebt verschillende mogelijkheden.

Wat gebeurt er met een lijfrente bij echtscheiding?

Wordt je lijfrente bij een echtscheiding gedeeld? Dan kan dit zonder tussentijdse belastingheffing plaatsvinden. Het meest verstandig is het om dit in de verhouding 50/50 te verdelen. Zit je in de opbouwfase? Dan hoef je geen nieuwe rekening aan te vragen. De ex-partner moet wel een eigen lijfrenterekening openen. Zit je in de uitkeerfase? Dan moet ook jij een nieuwe uitkeringsrekening aanvragen. Aan het openen van een nieuwe uitkeringsrekening zijn kosten verbonden.

Wat is een overbruggingslijfrente?

Heb je vóór 2006 premie(s) betaald voor een lijfrenteverzekering? Dan kun je daar in de toekomst een overbruggingslijfrente voor aankopen bij een verzekeraar. Hiermee overbrug je de tijd vanaf het moment dat je stopt met werken tot aan de dag dat je pensioen ingaat. Zo kun je je lijfrente dus gebruiken om eerder te stoppen met werken.

Een bank mag de uitkering van de overbruggingslijfrente niet uitvoeren. Het is wel mogelijk om door te sparen door je lijfrentekapitaal tijdelijk onder te brengen op een bankspaarrekening. Bijvoorbeeld Aanvullende PensioenOpbouw van Nationale-Nederlanden. Wil je de uitkeringen uit je overbruggingslijfrente ontvangen? Dan kun je het kapitaal van je bankspaarrekening overdragen aan een verzekeraar.

Ik woon in het buitenland. Kan ik met mijn lijfrentekapitaal een lijfrente aankopen die recht geeft op een periodieke uitkering?

Bij Nationale-Nederlanden kun je geen lijfrente aankopen als je in het buitenland woont. Dat kan alleen bij een paar verzekeraars. Vraag je verzekeringsadviseur naar de mogelijkheden voor jou.


Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik een bankspaarrekening bij Nationale-Nederlanden aan?

Je kunt een bankspaarrekening online of telefonisch bij ons aanvragen, zonder advies. Voor advies kun je terecht bij een onafhankelijk adviseur. Lees meer informatie over onze bankspaarrekeningen.

Wanneer kan ik een Aanvullende PensioenUitkering laten starten?

Je kunt een Aanvullende PensioenUitkering starten vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. De looptijd is minimaal vijf jaar en maximaal twintig jaar. Ook kun je kiezen om je uitkeringen in te laten gaan tot tien jaar vóór het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. De minimale looptijd is dan twintig jaar plus het aantal jaren dat je jonger bent dan de AOW-leeftijd. Uitgebreide informatie over deze en andere fiscale regels lees je op de pagina Fiscale en juridische aspecten Banksparen.

Kan ik meerdere lijfrentekapitalen samenvoegen op mijn Aanvullende PensioenUitkering?

Ja, je kunt bij het aanvragen van uw Aanvullende PensioenUitkering meerdere lijfrentekapitalen samenvoegen. Per lijfrentekapitaal geef je aan wat de verwachte stortingsdatum is. De bedragen moeten dan binnen twaalf maanden na aanvraag op de rekening van je Aanvullende PensioenUitkering staan.


Bekijk alle vragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur