Financieel ABC

Verklarende woordenlijst N

Nabestaandenlijfrente

De nabestaandenlijfrente is bedoeld voor de verzorging van nabestaanden. De lijfrente kan alleen ingaan bij uw overlijden of bij het overlijden van uw partner. Wordt de lijfrente uitgekeerd aan uw kinderen? Dan moet de uitkering eindigen bij hun overlijden of anders uiterlijk op hun 30e verjaardag.

NASDAQ

Elektronische aandelenmarkt in New York. Is de laatste jaren snel gegroeid en concurrent geworden van de New York Stock Exchange. Grote bedrijven zoals Microsoft en Intel staan aan de Nasdaq genoteerd.

Nationale hypotheek Garantie (NHG)

Als u een hypotheek sluit met Nationale Hypotheek Garantie, geeft dit de bank meer zekerheid. Dit komt omdat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen dan garant staat voor uw hypotheek. Daardoor betaalt u een lagere rente. Kijk voor meer informatie op www.nhg.nl.

NAV

Afkorting van Engelse term Net Asset Value, oftewel netto contante waarde.

Neutraal profiel

Bij een neutraal risicoprofiel wilt u een goede kans houden op een hoge pensioenuitkering bij goede beleggingsresultaten. Daarnaast wilt u niet al te veel risico lopen op een tegenvallende pensioenuitkering bij minder goede koersontwikkelingen. Bij u past de ideale mix tussen rendement en risico voor uw pensioenopbouw. Als uw risicoprofiel Neutraal is, dan past de Neutrale Lifecycle het beste bij u.

Neutrale Lifecycle

Binnen de Neutrale Lifecycle belegt u steeds minder risicovol naarmate uw pensioendatum dichterbij komt. De Neutrale Lifecycle is de standaard Lifecycle van Delta Lloyd, met een gemiddelde balans tussen rendement en risico. Binnen de Neutrale Lifecycle belegt u de pensioenpremies tot aan uw 50e jaar voor ongeveer 55 procent in aandelen, 20 procent in obligaties en 25 procent in onroerend goed. Daarna dalen deze percentages jaarlijks. Vanaf uw 50e jaar wordt ook geleidelijk in de Pensioenstabilisator belegd.

New York Stock Exchange (NYSE)

Op Wall Street in New York is de New York Stock Exchange (NYSE) de oudste Amerikaanse aandelenbeurs. De S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average zijn de belangrijkste indices die het koersverloop op de NYSE weergeven.

Niet-genoteerd beleggingsfonds

Beleggingsfonds dat geen officiële notering heeft aan de beurs in Amsterdam, waardoor er dus geen beurskoers bekend is. Uitgevende instellingen geven dagelijks zelf zogenaamde afgiftprijzen af. Beleggers kunnen tegen die prijzen (met opslag of aftrekpost) de betrokken beleggingsfondsen kopen bij de uitgevende instellingen.

Nikkei-index

De Nikkei Stock Average-index is samengesteld uit de 225 meest actieve fondsen van de effectenbeurs van Tokio. De Nikkei-index ziet men als de belangrijkste Aziatische beursbarometer.