Over de adviseur

Een financieel adviseur helpt u een slimme keuze te maken voor uw financiële situatie.

Wat doet een financieel adviseur

Een financieel adviseur maakt rekenvoorbeelden, vergelijkt aanbieders en schetst verschillende scenario's. Bovendien waarschuwt hij voor beperkende voorwaarden en risico’s. Ervaren adviseurs hebben naast hun deskundigheid ook veel praktijkervaring met allerlei financiële dienstverleners. Een goed adviseur zorgt ook dat alles past in uw totale financiële plan voor de toekomst. Een adviseur onderhoudt vaak ook het contact met financiële instellingen. U betaalt voor advies via provisie, een eenmalige rekening of een service abonnement. U kunt hierover zelf afspraken maken.

Verschillende soorten adviseurs

Er zijn verschillende soorten adviseurs. Adviseurs die in dienst zijn van een bank of verzekeringsmaatschappij zijn over het algemeen niet onafhankelijk. Zij verkopen de producten die door het eigen bedrijf worden aangeboden. Dit kan voor u het juiste product zijn, maar het kan ook zijn dat het product dat voor u het meest geschikt is niet wordt verkocht.

Daarnaast zijn er ook onafhankelijke adviseurs. Deze adviseurs verkopen producten van meerdere aanbieders en kunnen het product zoeken dat het beste bij u past. Zij zijn niet gebonden aan bepaalde aanbieders en producten.

Meerwaarde financieel adviseur

Natuurlijk zijn er verzekeringen die u zelf kunt regelen. Dit geldt vooral voor minder ingewikkelde verzekeringen, zoals een reisverzekering. Maar voor veel andere verzekeringen is het verstandig om advies van een onafhankelijke adviseur te vragen. Hij helpt u met het bepalen van risico’s. En met het inschatten van te verzekeren bedragen. Zodat u niet over- of onderverzekerd bent in geval van schade. En hij helpt u met het vinden van de juiste verzekering. En met schades afhandelen. Hij weet hoe de voorwaarden werken. En hij weet hoe het eraan toegaat als er schade afgehandeld wordt.